“ZALIVAJTE USJEVE KANALIZACIJOM”! Nezapamćena suša u Evropi, zvaničnici upozoravaju građane - Volim Podgoricu

“ZALIVAJTE USJEVE KANALIZACIJOM”! Nezapamćena suša u Evropi, zvaničnici upozoravaju građane

Kako nema dovoljno vode za suncokreta, očekuje se dodatni skok cijena jestivih ulja

Nakon vijesti o presušivanju evropskih vodenih žila kucavica, rijeka Po i Rajne, sa Starog kontinenta stižu same loše vijesti o zalihama pitke vode i o poljoprivredi, prenosi Jutarnji.

Budući da su visoke temperature i dugotrajna razdoblja bez kiše ozbiljno zaprijetili poljoprivredi, reagovala je i Evropska komisija apelujući na zemlje članice da koriste pročišćenu kanalizacijsku vodu za navodnjavanje usjeva.

“Zalihe pitke vode su niske i pod sve većim pritiskom. Dok traju topli temperaturni talasi, treba da prestanemo da se razbacujemo vodom i da efikasnije koristiti taj vrijedni resurs. Nužno je prilagoditi se klimatskim promjenama i osigurati sigurnost i održivost poljoprivrede”, poručio je u saopštenju evropski povjerenik za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius.

Stručnjaci i Komisija u julu mjesecu su upozorili da je 46 posto Evrope u opasnosti od suše. Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo prošli mjesec su potvrdile da su zabilježile najsušniji jul otkako mere te da će uslijediti negativan učinak na poljoprivrednu proizvodnju i nestašice vode u urbanim sredinama.

Međutim, britanske kompanije za snabdijevanje vodom, privatne kompanije od kraja osamdesetih, zasad se odupiru vladinim pozivima da uvedu ograničenja. Kako komentariše Gardijan, te kompanije odlučile su da čekaju do posljednjeg trenutka kako bi uvele privremene zabrane na pretjeranu upotrebu vode jer ne žele da ljute potrošače.

“Usprkos zabrinutosti da bi rijeke mogle presušiti, kompanije zasad ne vide rizik za zalihe od elementarnog značaja”, rekao je vladin zvaničnik Gardijanu.

S druge strane Kanala situacija nije ništa bolja. Meteo France objavio je da je zemlja zabilježila samo 9,7 milimetara kiše u julu, a reč je o tek 12 posto potrebne količine padavina, prema riječima ministra životne sredine Kristophea Bechua.

Gotovo sve francuske regije uvele su ograničenja vode, a poljoprivrednici muku muče s navodnjavanjem usjeva poput suncokreta. Golema polja lavande suše se zbog manjka vode.

U Španiji je suša natjerala zemljoradnike da smanje plantaže avokada i proizvodnju maslina. Zbog suše se očekuje smanjena količina maslinovog ulja na tržištu, a u problemima je i drugi veliki proizvođač – Italija. Kako nema dovoljno vode za suncokreta, očekuje se dodatni skok cijena jestivih ulja.

Mnoge španske regije ograničile su potrošnju vode. Među mjerama su i prekidi u noćnom snabdijevanju vodom, zatvaranje tuševa na plažama te zabrane punjenja bazena i rada perionica automobila. Krajem jula nivoi vodnih rezervi u Španiji su bile na 40 posto kapaciteta, što je najniži nivo u poslednjih deset godina.

Niski vodostaj Rajne stvara probleme u Švajcarskoj i Njemačkoj. Osim usjeva, u problemu su i transportne rute. Ni Hrvatska nije u boljem položaju od evropskih susjeda, a zbog suše su problemi stigli i u Portugal i Rumuniju. Vlada u Holandiji, poljoprivrednoj sili unutar EU, u srijedu je proglasila nestašicu vode te najavila dodatne mjere ako se suša nastavi.

“Molim sve da dva puta razmisle prije nego što operu svoj automobil ili do vrha napune dječje bazene”, poručio je ministar infrastrukture Mark Harbers.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com