Budite oprezni prije točenja goriva, ova stvar vam može spasiti život - Volim Podgoricu

Budite oprezni prije točenja goriva, ova stvar vam može spasiti život

Kada je napolju hladno, požar u automobilu je vjerovatno poslednja stvar na koju mislite.

Ali onda su požari na benzinskim pumpama zapravo češći, piše Riders dajdžest.

Pokret koji napravite kada izađete iz automobila može stvoriti statički elektricitet. A, ako posle toga odete da sipate gorivo, taj isti statički elektricitet na njemu može dovesti do varnice koja može da zapali gorivo i automobil.

„Dobijate statičko pražnjenje iz svog tijela u tu metalnu mlaznicu, a kada se to dogodi, postoji potencijal za varnicu“, rekao je Skot Bors, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu (PEI).

Male varnice su uobičajene

„Ta varnica je dovoljna da zapali bilo kakvu paru oko vrha mlaznice“, objasnio je on.

Institut za naftnu opremu primio je izvještaje o oko 200 incidenata na benzinskim pumpama izazvanih statičkim elektricitetom od sredine 1990-ih. Ali Bors je rekao da vjerovatno postoji mnogo više slučajeva koji ostaju neprijavljeni. Dok su manje varnice uobičajene, pravi požari izazvani njima su ređi, piše Reader’s Digest.

Pa kako možete izbjeći požar na benzinskoj pumpi? Na sreću, postoji jednostavno rješenje. Prilikom izlaska iz vozila, dodirnite njegov metalni dio prije nego što dođete do rezervoara. Ovo će ukloniti svaki električni naboj koji ste možda stvorili od vas.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com