Da li je influenser postalo “pravo zanimanje”? 5 stvari koje treba da znate o ovom poslu

I dalje se u javnosti polemiše o tome da li je influenser (uticajna osoba na društvenim mrežama) “pravo zanimanje”, a za to vrijeme svjetski brendovi planiraju da ulože čak 15 milijardi dolara u tu vrstu marketinga, do 2022. godine, ocjenjuje “Insider Intelligence”.

To tržište je praktično procvjetalo u poslednjih nekoliko godina, iako se neki ljudi tim poslom bave već punu deceniju, pa i više. Posebno primjećujemo bum tokom 2020, kada su razni biznisi stali i mnogi su ostali bez posla, a bave se kreativnim stvarima, te su svoj fokus preusmjerili upravo na ovaj segment.

Iako djeluje jednostavno i naivno, biti influenser je, zapravo, malo komplikovanije. Prije nego odlučite da se bavite tim poslom, imajte na umu ove stvari:

1. Zarada ne dolazi odmah, niti preko noći. Svako ko je ušao u biznis vezan za promovisanje ličnih afiniteta ili brendova na mrežama, samo sa željom da se što prije obogati – nije dobro prošao. Novac dolazi postepeno, tek nakon što steknete određeni “status” među influenserima, a brendovima je često ključan broj vaših pratilaca, kako bi vam uopšte uputili zahtjev za saradnju.

2. Ulaganje svog novca i čekanje na prvu “platu” je neminovno. Sada kada pogledate neke influensere kako dobro žive, uglavnom imate utisak da im se uspjeh desio preko noći. Međutim, činjenica je da mnogi od njih ne zarađuju onoliko koliko vam djeluje, niti mogu da zarade jednu optimalnu platu od “posla na mreži”. Uglavnom imaju druge izvore prihoda, a tek rijetki dožive vrtoglavi uspjeh u svijetu influensera, posebno na Balkanu.

3. Baveći se ovim poslom, postajete javna ličnost. Nekada je za tako nešto bilo potrebno pojavljivanje na TV ili u novinama, a sada je dovoljno da ste prisutni na vodećim društvenim mrežama, ali da ste na njima i “primijećeni”. Šta to znači? Da imate dovoljan broj pratilaca, da vas angažuju poznati brendovi jer prepoznaju vašu popularnost, da vremenom dobijate pozive iz medija, dajete intervjue, upoznajete se sa pratiocima.

Instagram, telefon, mobilni, influenser

Foto: Shutterstock

4. Neizvjesna budućnost je takođe cijena koju morate da “platite”. Možete da zaradite na stotine ili hiljade evra po jednoj reklami (u svijetu čak milione), ali isto tako, niko vam ne može garantovati sigurnu sutrašnjicu. Jedan popularni influenser će, možda, za jedan objavljen post u trenu zaraditi dvije prosečne srpske plate, ali je pritisak samo na njemu da ostvari sve te saradnje i da uspjeh ide uzlaznom putanjom – svakodnevno.

5. Ako ovaj posao zaista želite da shvatite kao “pravi”, onda bi trebalo da sebi uplaćujete doprinose, izmirujete dugovanja prema državi, mislite na zdravstveno i penziono osiguranje. To, ipak, dobar dio frilensera, odnosno influensera (blogera, vlogera…) – ne radi. Novac se neprekidno troši, ali se podjela na bruto i neto zaradu, kao u klasičnim firmama – rijetko pravi.

 

Izvor: Telegraf

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button