DANAS JE SVETI MUČENIK KALISTRAT: Vjeruje se da štiti od nesreća i teških bolesti, valjalo bi danas uraditi ovu stvar

Pravoslavna crkva danas obilježava sjećanje na Svetog mučenika Kalistrata.

Bio je vojnik u Kartagini koji je mučen i ubijen od strane svojih ratnih saboraca samo zato što je hrišćanin.

Imao je pretka Neokora, koji je u vrijeme Hristovog raspeća i vaskrsenja bio u Jerusalimu i kao svjedok tih događaja postao i sam hrišćanin.

Kad se vratio u svoj rodni grad Kartaginu, Neokor je preveo u hrišćanstvo cijelu svoju porodicu. Tako je i njegov potomak Kalistar bio odgojen u hrišćanskom duhu.

Imao je tu nesreću da je bio vojnik u Vizantiji u vrijeme cara Dioklecijana kada je preuzet najmasovniji progon hrišćana radi njihovog potpunog zatvaranja. Jednom dok se tajno molio, kolege oficiri koji su ga vidjeli i prijavili ga komandantu.

Kada je njegov narednik Persentin otkrio da je hrišćanin, dao je naredbu da ga prebiju, a potom bace u more.

Vojnici iz njegovog puka su ga krvnički isprebijali, a zatim čamcem odvezli na pučinu Sredozemnog mora, gdje su ga i izbacili.

Kaže se da se Kalistar, sutradan, vratio živ i zdrav, hodajući po vodi.

Međutim, na opšte čuđenje svih, Kalistrat se nije udavio što je natjeralo 49 vojnika da počnu da vjeruju u moć hrišćanskog Boga. Bijesan, komandant ih je sve bacio u tamnicu i nastavio mučenje. Kako nijedan od vojnika nije htio da se odrekne svoje vjere, na kraju su svi ubijeni.

Legenda kaže da je u tom trenutku čitav kraj pogodio čudesni zemljotres koji je doveo do masovnog napuštanja paganizma i primanja hrišćanstva.

Sveti Kalistrat je uhvaćen i postradao je 304. u Vizantiji zajedno s još 49 vojnika. U Crkvi im se svima drži zajednički pomen kao mučenicima stradalim zbog vjere u Hrista. Sveti Kalistrat je slava veoma malog broja porodica, a između dva svjetska rata svoje svečare je imala u Beogradu.

Veoma je moguće da je i to jedna od slava koje su uzete ili kao zavjet ili kao zahvalnost za izbavljanje od nesreće ili teške bolesti, jer brojni vjernici svjedoče o čudima koja su se posle molitve ovom svetitelju dešavala.

Zato danas valja otići u crkvu i pomoliti se Svetom Kalistratu, ukoliko imate u porodici ili poznajete nekog teško bolesnog, za zdravlje i dug život.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com