5 načina da prestanete da upropaštavate djecu

Ono što kao društvo i kao roditelji danas gubimo iz vida, piše za Hafington Post Džef Bogl, autor bloga Out with the kids je da bez muke, nema napretka, da bez neuspjeha ne može biti ni uspjeha, te da se ne možemo naučiti saosećanju ukoliko se i sami nismo našli u neprijatnim situacijama.

– Ne znam da li je prekasno da preokrenemo ovaj trend i zaustavimo suludo prezaštićivanje djece od svih životnih izazova, ali evo pet jednostavnih koraka koje možete preuzeti odmah kako biste se suprostavili gajenju dece pod staklenim zvonom i prestali da ih upropašćavate.

1.Ne radite školske projekte svoje djece

Vjerujte, svi znamo da vi stojite iza tih savršeno odrađenih referata, likovnih i naučnih projekata. Nikog niste uspjeli da prevarite. Ostavite djecu na miru da se ulijepe do lakata i urade onoliko koliko su sama sposobna. Neuspjesi koji će im se dešavati su nešto iz čega će učiti, i svaki sledeći put postajati bolji. Ovaj proces se naziva evolucija, i svaki put kada se umješate i radite školske zadatke umesto njih, vi joj stajete na put.

2. Ne ispravljajte im domaće

Kako mislite da išta nauče ako vi prepravljate njihove greške? Kako će nastavnici imati uvid u to koliko vaše dijete zaista zna ako vi to sakrivate od njih? Pustite dijete da pokaže stvarno znanje i napiše pogrešne odgovore. Neka nastavnici ispravljaju ove greške i uče djecu kako se izvlači najbolje iz povratnih informacija koje im upućuje neko ko im nije rod, neko ko im ne stoji nad glavom mažući korektorom po njihovom detinjstvu.

3. Začepite za vreme njihovih igara, treninga i utakmica

Ljudi, obuzdajte se. Pustite trenere da ih treniraju. Ukažite im povjerenje. Niste konkurisali za mjesto trenera, i zato prestanite da dobacujete sa tribina i dijelite savjete svojoj i tuđoj djeci. Jednostavno navijajte i pružite im podršku, a stručnjacima prepustite da rade svoj posao. Ovako sramotite i sebe, i svoju porodicu, i što je najgore, svoje dijete.

4. Pustite ih da dožive neuspjeh

Postoji razlog zašto se proces učenja sastoji iz pokušaja i grešaka, a ne iz pokušaja i stalnog pomaganja uplašenih roditelja. Djeca moraju da nauče kako izgleda kad izgubiš tle pod nogama, grčevito se boriš da ne padneš, i na kraju tresneš koliko si težak. Gadno je. Ništa zato, poljubite ih i otresite „prašinu“ sa njih, i podstaknite ih da pokušaju ponovo – ako ne odmah, onda čim im se hrabrost povrati. Uskoro će uspjeti da se sami održe na nogama, a ponos zbog ovog uspjeha biće utoliko veći jer su ga postigli sami.

5. Cijenite greške

Zar ne bi bilo divno da ste mnoge greške u životu počinili u mlađem uzrastu, dok su posljedice bile daleko blaže? A ono što mi danas činimo jeste da svojoj djeci ne dozvoljavamo da griješe pravo onda kada je vrijeme za to. Moraćete da istrpite malo zbog njihovih grešaka, ali taj povećan račun za struju zbog toga što su pogrešno podesili termostat na peći ili najezda mrava jer su ostavili keks u svojoj sobi mogu da im budu dobre lekcije. Da, razbiće poneki tanjir dok pokušavaju da odjednom ponesu previše posuđa kad rasklanjaju poslije jela, ali i to će im biti jedna od lekcija, ukoliko dobro obavimo svoj posao i omogućimo im da iz svojih grešaka izvuku pouku. To je jedan od najvažnijih zadataka roditeljstva – voditi teške razgovore, davati korisne pouke i pomoći im da uče iz svojih grešaka. Čvrsto im postaviti granice, ali ih ne štititi onda kad se boje neuspjeha; dati im prostora da se razmašu i pokušavaju sami; platiti uvećan račun za struju; reći im da obuju papuče prije nego što počnu da čiste krhotine razbijenog tanjira; voljeti ih bezuslovno.

– Roditeljstvo nije lako. Nekad treba biti suptilan i ostati uzdržan, nekad bit energičan i čvrst. Način na koji ih danas čuvamo od životnih izazova i neuspjeha rezulturaće svijetom punim nesposobnih ljudi, nespremnih da se suoče sa svojim greškama i uče iz njih, zaključuje Džef Bogl.

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button