DANAS JE CRVENO SLOVO: Iznosi se božićna slama iz kuće, a jedna stvar je strogo zabranjena

Svetog Stefana slavi veliki broj vjernika, a pošto pada na treći dan Božića, to je prva krsna slava u godini.

Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga on i naziva arhiđakon Stefan – prvi među đakonima.

Arhiđakon Stefan je prvi svetitelj koji je nastradao za hrišćansku vjeru, pa se ovaj praznik slavi kao sjećanje na njegov život.

Ovaj svetac bio je Jevrejin i rođak apostola Pavla, koji je snagom svoje vjere činio mnoga čudesa.

Sveti Stefan bio je nadahnut silom Duha Svetog, kao i dvanaest velikih apostola. Njegova dobra djela, pomaganje ljudima, kao i čuda koja je izveo pominju se u Svetom pismu Novog zavjeta.

Mučenje svetog Stefana koji je zapravo bio prvi mučenik za istinu njenog sina, posmatrala je i Presveta Bogorodica sa svetim Jovanom Bogoslovom. Ovaj svetac ubijen je kad je imao 30. godina, a poslednje riječi su mu bile “Gospode, ne uračunaj im grijeh ovaj”.

Postoji veliki broj narodnih običaja vezanih za Stevanjdan. Najrašireniji je da se iznosi božićna slama iz kuće, koja se, zbog vjerovanja u njenu plodotvornu moć, prvo pažljivo pometena i skupljena, ostavlja u štalu, privredne objekte, voćnjak ili među pčele, radi podsticanja roda ili napretka.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button