SJUTRA SU SVETA TROJICA, TREĆI NAJVEĆI PRAZNIK POSLE VASKRSA I BOŽIĆA: Tri dana strogih pravila, evo šta bi valjalo da ispoštujete

Pravoslavna crkva i njeni vjernici sjutra slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole.

Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

 

Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svijetu da šire Hristovo učenje.

Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama.

Tokom molitve, narod plete vjenčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose vjenčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cijele sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovski post koji ove godine počinje 28. juna.

Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negde prvi, a negde drugi dan.

A ŠTA KAŽU OBIČAJI

Običaj je da se na ovaj praznik u hramove i domove unosi osvećena zelena trava i cvijeće. Za to ima nekoliko „pokrića“.

Jedno je po ugledu na starozavjetni jevrejski običaj o prazniku „Sedmica“, pošto je Duh Sveti sišao na apostole na ovaj jevrejski praznik. Zelenilo obnavlja prirodu, a Duh Sveti obnavlja duše naše kao i cjelokupno biće.

Drugi je da su kuće Jevreji a time i apostoli ukrašavali granjem, cvijećem i travom podsjećajući se na vrijeme kad su posle ropstva lutali sa Mojsijem po pustinji i živjeli u kolibama od granja i lišća.

Posle svete Liturgije služi se Molitva, Priziv Svetom Duhu, na kojoj se kleči i pletu se vijenci od trave i cvijeća. Ti vjenčići se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid. Praznik Svete Trojice uvijek se slavi u nedelju.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button