SVETOSAVSKA AKADEMIJA: Izdanje “Oktoriha” poslije 520 godina

Svečanosti povodom dana povećenog Svetom Savi održane su širom Crne Gore a centralna Svetosavska akademija održana je sinoć u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Mitroplit Amfilohije rekao je da je ovogodišnja akademija posvećena jubileju 520 godina obodsko – cetinjskog “Oktoiha”.  On je prisutnima pokazao  prvi primjerak “Oktoiha petoglasnika” koji je upravo izišao iz štampe poslije 52 godina u izdanju Mitropolije crnogorsko – primorske, manastira Visoki Dečani i Narodne biblioteke Srbije.

– Vraćamo se, dakle, srbuljskoj, srpskoj recenziji staroslovenskog jezika upravo s razloga što je to recenzija Svetih Krila i Metodija, a onda Svetih Nauma i Klimenta. Mi smo dužni da se sjetimo neprocjenjivog doprinosa Svetog Save i njegove crkvene škole, prosvjete u formiranju, ne samo duhovnosti i naše sveukupne srednjovjekovne kulture, nego upravo u formiranju jezika, kazao je Amfilohije.

On je jutros držao službu u manastiru Savina Glavica u Grblju, a večeras će prisustvovati svetosavskoj akademiji u dvorani “Park” u Herceg Novom. 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button