Evo šta se dešava u organizmu kad pijete kafu prije doručka - Volim Podgoricu

Evo šta se dešava u organizmu kad pijete kafu prije doručka

Mnogi ljudi ima naviku da čim ustane popiju kafu, a upravo ta navika je predmet mnogih rasprava, jer nikako da budemo sasvim sigurni da li je to dobro ili ne.

Mnogi ujutru piju kafu kako bi se razbudili, podigli energiju i postepeno pripremili za obaveze koje ih očekuju u danu.

Koliko god da je koristan ovaj napitak, omiljen ne samo među nama već i među ljudima širom planete, ispostavilo se da u određenim situacijama može i te kako da šteti zdravlju. Poznato je da pretjerani unos kofeina može da izazove anksioznost, skok krvnog pritiska i druge tjegobe, a stručnjaci su otkrili da može i da podigne šećer u krvi. Naravno, ne uvijek, već ako se kafa uzima u određeno vrijeme…

Britanski naučnici su prilikom eksperimenta otkrili da šolja crne kafe (približno 300 mg kofeina) 30 minuta prije doručka podiže nivo šećera u krvi. Studija je potvrdila da se ova negativna posledica dešava praktično odmah, a nivo glukoze poraste za 50 odsto!

Dva razloga mogu da dovedu do ovoga. Prvo, kofein blokira adenozin, koji je učestvuje u signaliziranju tijelu koliko insulina treba da proizvede i pomaže ćelijama da efikasno reaguju na ovaj hormon za regulaciju glukoze. Ispijanje kafe prije obroka može da smanji lučenje insulina, što znači da će šećer skočiti.

Drugi razlog leži u sposobnosti kofeina da poveća nivo hormona stresa u tijelu. Zauzvrat, kortizol i adrenalin povećavaju šećer u krvi kako bi obezbijedili energiju za borbu protiv stresa. Da biste to izbjegli, savjet stručnjaka je da prvo doručkujete, pa tek onda popijte kafu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com