MAJKA I KĆEKRA IZ PODGORICE ZAJEDNO NAUČILE KINESKI: ,,Crnoj Gori je prijeko potrebno da se okrene izučavanju kineskog jezika“ - Volim Podgoricu

MAJKA I KĆEKRA IZ PODGORICE ZAJEDNO NAUČILE KINESKI: ,,Crnoj Gori je prijeko potrebno da se okrene izučavanju kineskog jezika“

Da u Crnoj Gori postoje porodice koje su spremne da usljed raznih životnih okolnosti odlučno krenu u ostvarivanje svojih snova, dokazuju Bogdanovići, koji su nakon poslovnog putovanja u Kinu 2016. odlučili da zajednički krenu u izučavanje kineskog jezika. Upravo ovih dana imaju veliki razlog za slavlje, jer je kćerka Alisa osvojila titulu prvakinje svijeta na svjetskom takmičenju Kineski most (Chinese Bridge Competition 2023) u poznavanju kineskog jezika, u kategoriji učenika osnovnih škola.

,,Interesovanje za učenjem mandarinskog počelo je od malih nogu. Pošla sam sa mojim roditeljima i tamo smo učestvovali u mnogim kulturnim aktivnostima. Kako smo vidjeli da će se naši životi povezati sa tom državom i gradom Handžou, majka i ja smo se opredijelile da 2018. zvanično počnemo sa pohađanjem časova na Institutu Konfucije, u sklopu Univerziteta Crne Gore. Roditelji su mi pružili ogromnu podršku iz mnogih aspekata i pomogli su mi u pripremanju za takmičenje“, ispričala je talentovana Podgoričanka.

Osim mandarinskog, tokom drugog razreda osnovne škole uporedo je učila ćirilicu i latinicu, kao i engleski, pa joj je pisanje kineskih karaktera predstavljalo određeni izazov.

,,To zahtijeva mnogo vježbe, veliku pažnju i trud. Od početka učenja kineskog jezika, mislim da je gramatika prilično jednostavna. Najlakše mi je ,,palo“ to što je kineski tonalni jezik, a i gajim veliku ljubav prema muzici od malih nogu, pa mi je bilo lako da naučim akcente i izgovor“, navela je Alisa.

Utisci sa takmičenja, kako je kazala se još uvijek nijesu slegli, a i izuzetno je srećna što je dobila čast da učestvuje i predstavi Crnu Goru u najboljem svjetlu.

,,U kineskom gradu Kunming proveli smo deset dana. Ove godine je bilo 58 takmičara iz različitih zemalja. Predstavljala sam Crnu Goru jer sam bila prva na nacionalnom takmičenju. Imali smo javne časove poslije kojih smo polagali četiri testa na razne teme. Oni su nosili 80, a nastup 100 poena. Nastup se sastojao iz predstavljanja i govora na temu ,,Moja srećna priča: Učenje kineskog jezika i upoznavanje sa kineskom kulturom“, a na kraju smo mogli da predstavimo naš talenat. Nastupila sam sa pjesmom ,,Pogodan oblak“ koju sam sama napisala. Tokom takmičenja sam upoznala mnoge prijatelje za koje se nadam da ću ih ponovo sresti“, izjavila je Alisa koja trenutno pohađa sedmi razred.

Majka Milijana koja predaje engleski i ruski jezik, a koja je od nedavno lokalni predavač na Institutu Konfucije, ne krije da je puno ponosna na Alisu, te da je zahvalna što su imali priliku da učestvuju i odmjere snage sa ostalim takmičarima.

,,Svaki njen trud da pokuša da nešto novo nauči, bilo je da početak konverzacije na kineskom jeziku, učenje pisma, a kasnije praćenje različitih kulturnih događaja se isplatio. Crnoj Gori je u nekom smislu, prijeko potrebno da se okrene izučavanju kineskog jezika, kao i usmjeravanju djece na jezičko obrazovanje. Engleski jezik više nije ni pod znakom pitanja, on je neophodan. Kineskim jezikom se služi ogroman broj stanovnika. Crna Gora kao turistička destinacija ima veliku potrebu za poznavaocima kineskog jezika i kulture. Interesovanje za učenjem je veliko, u svim starosnim grupama. Izučavanje i stil učenja, kakav je kod Kineza cijeloživotan, je nešto na čemu mi u Crnoj Gori treba da radimo“, poručila je Milijana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com