Ove 4 namirnice će vas zaštiti od VIRUSA i GRIPA - Volim Podgoricu

Ove 4 namirnice će vas zaštiti od VIRUSA i GRIPA

Svake godine kad je pojačana sezona virusa i gripa, ljekari i nutricionisti napominju da se od virusa možemo odbraniti i sa pojedinim namirnicama.

Evo koje ona namirnice preporučuje za održavanje imuniteta u top formi tokom cijele zime.

1. Probiotici

Jogurt, kisjeli kupus, kefir, supa… sve su to namirnice koje su i prirodni probiotici i koje spadaju u ciljanu ishranu kojom se crijevna mikroflora može dovesti u ravnotežu jer imaju mnoge dobre bakterije. Ako ste već bolesni, pijte miso supu jer sadrži mnoštvo dobrih bakterija, enzima, esencijalnih masnih kiselina, izoflavona i drugih važnih nutrijenata.

2. Kurkuma

Kurkuma je biljna vrsta iz porodice đumbira od čijeg se korena dobija istoimeni začin aromatičnog ljutog, blago-gorkog i smolastog ukusa. Njena protivupalna svojstva se mijšanjem kurkume s crnim biberom dobije začin koji se lakše apsorbuje u telu. Takav začin možete stavljati na skoro sva slana jela, a kurkumu možete dodati i u šoljicu toplog mlijeka sa usitnjenim bademima ili sa ovsenim pahuljicama.

3. Orašasti plodovi

Dodajte orašaste plodove svojoj ishrani zbog antioksidansa koji pomažu u borbi protiv raznih mikroba. Antioksidansi štite tijelo od upale pa bi orašasti plodovi trebalo da budu nezaobilazan dio ishrane, pogotovo zimi – bilo kao grickalice ili u jelima. Osim njih, kafa i tamna čokolada takođe su bogati antioksidansima.

4. Voda i čaj

Na kraju, Bekerman napominje da je izuzetno važno ostati hidriran tokom zimskih mjeseci, a čak i ako se ne znojite ili ne osjećate žeđ, tečnost je ključna za održavanje pravilnog rada ćelija. Kad tijelo nema dovoljno vode ćelije se ‘umaraju’ zbog čega ćete biti podložniji virusima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com