PRAVOSLAVCI SJUTRA SLAVE ARANĐELOVDAN: Nebo se otvara puna tri dana, a vjeruje se da Sv. Arhangel Mihailo prima molitve - Volim Podgoricu

PRAVOSLAVCI SJUTRA SLAVE ARANĐELOVDAN: Nebo se otvara puna tri dana, a vjeruje se da Sv. Arhangel Mihailo prima molitve

Sabor Svetog arhangela Mihaila slavi se, po crkvenom kalendaru, 21. novembra. Njemu je, kažu, pripalo vrijeme zime i zimskih teškoća da tad pomaže onima u nevolji.

Puna tri dana se otvara nebo i “prima” molitvu: dan uoči Sabora, na sam Aranđelovdan i narednog dana. “Arhi” znači prvi, glavni a “angleos” je anđeo, pa se Mihailo smatra vojvodom svih anđela. U molitvi Mihailu, vjerni mu se obraćaju da umoli Gospoda i tako ih spase od bolesti, smrtonosne rane i iznenadne smrti.

Postoji vjerovanje da se Arhangel obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu, nije dobro, a ako je kod glave, bolesnik će ozdraviti.

Na dan 21. novembra vjernici odlaze u crkvu da zapale svijeću. Ko nije u mogućnosti, neka okadi sobu sa ikonom i zapali svijeću moleći se svom anđelu. Kada se molite, mislite na svoje vrijedne, važne i duboke želje, ne na sitnice ovoga svijeta.

Vjerni traže podršku u onome što im zadaje najviše teškoća. Ne valja se ovih dana ljutiti ni srditi na bilo koga, duša se polako priprema za post, valja oprostiti svima.

Prema tumačenju Crkve, nisu tačne priče da na ovaj dan svečari ne treba da kuvaju žito jer je “Mihailo živ”. Kuvana pšenica – koljivo – i nije simbol smrti, već života onih koji su živjeli i koji sada žive u vjeri sa Bogom i svojom krsnom slavom.

Jedno narodno vjerovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: kakvo je vrijeme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća.

U nekim krajevima, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se vjeruje da samo on može otjerati vukove.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com