Pravoslavni vjernici danas slave Svetu mučenicu Elikonidu: Saznajte zašto je bitan ovaj dan

Sveta mučenica Elikonida pretrpela je, uz Hristovu pomoć, brojna mučenja, ali nije pristala da se pokloni idolima.

Pravoslavna crkva i vJernici slave danas Svetu mučenicu Elikonidu. Ona je rođena u Solunu i vaspitana u hrišćanskom blagočešću. U vreme Gordijana i Filipa kada je nastalo gonjenje hrišćana, otišla je u Korint i gledajući ljude gde prinose žrtve idolima – demonima, popela se na jedno uzvišeno mjesto i povikala – “O, nerazumni i tvrdoglavi Korinćani! Vidim da ste veoma neznabožni, jer napustivši vječnog i neraspadljivog Boga, vi ste se obratili dušegubnim idolima”.

Govorila je glasno dok je neznabošci nisu uhvatili i odveli na sud svom načelnuku Periniju koji je osudio nakon što je odbila da priloži žrtve idolima. Bijesan načelnik krenuo je sa mučenjem svetiteljke. Prvo je naredio da je prostru po zemlji i biju, pa da joj režu stopala.

Zatim je stavio u kazan pun vrele i kipeće smole, kad se javio Anđeo Gospodnji, rashladio kazan i kipeću smolu pretvori u rosu. Onda je naredio da joj zajedno sa kosom oderu kožu sa glave, i da joj gorećim svećama pale glavu i grudi. Junački je podnijela bol, ali ipak rekla načelniku – “Vodi me u hram bogova tvojih, da im prinesem žrtve”. Kad je stigla do hrama zamolila je da je bude sama dok bude prinosila žrtve, želja joj je ispunjena i tad je razbila Venerin, Minervin, Asklepijev i Dijev kip. Nakon nekog vremena, čuvari su ušli i zatekli je kako sedi na žrtveniku i unosi hvalu Hristu.

Nakon toga načelnik je naredio da joj se odrežu dojke i da je zatvore u tamnicu, dok on razmisli kako da je ubije. Ostala je u tamnici pet dana, a za to vreme na mjesto Perinija došao je drugi načelnik Justin koji je izuzutno držao do svojih bogova. Bijesan zbog toga što je Elikonida porazbijala kipove naredio je da se peć u koju će je ubaciti što jače užari. Nakon tri dana žarenja Justin ju je bacio u u peć, ali se oganj tad pretvorio u rosu, a vatra u povetarac. Videvši da je peć bila neuspješan pokušaj Justin naredi da se pred njega donese gvozdena postelja, užarena do najveće mjere i da se na nju mučenica položi naga. Dok je svetiteljka bila tako mučena, iz tijela njenog isteklo je mnogo krvi i ugasilo sav oganj i rashladilo postelju.

Posle toga su je skinuli sa postelje i odveli u tamnicu gdje se ona, ležeći na zemlji, pomolila Isusu da joj pomogne i stavi lijek na rane. Hristos se tad javio u velikoj svjetlosti i rekao da joj sprema mjesto u svom Carstvu.

Sutradan su je iz tamnice odveli na sud gdje je donijeta odluka da je odvedu i cirkus daju gladnim lavovima koji su joj se samo poklonili i počeli da joj ližu noge. Ne zanajući šta da radi sa njom načelnik je naredio da joj mačem odsjeku glavu.

Kada su izveli Elikonidu van grada da joj odsjeku glavu, ona podiže ruke svoje k nebu, pomolila se kad se čuo glas sa neba – Hodi, kćeri moja! Za tebe je spremljen vijenac i presto. Evo i Anđelski horovi počinju da pjevaju svečane pjesme povodom tvog ushoda na nebo.

Kad je bila posječena iz rane joj je umjesto krvi isteklo mlijeko. To je bio znak njene čistote.

(Telegraf.rs)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com