10 STARIH MOĆNIH SIMBOLA VASKRSA: Svi znamo za jedan, ali evo šta simbolizuju ostali

Preporod, Uskrs ili proljeće slavi se u raznim civilizacijama, a mnogi paganski običaji iz drevnih vremena zadržali su se do danas i postali su dio običaja hrišćanskog praznovanja Uskrsa.

Neki od takvih praznika su Cvijeti, zatim Vrbica, Mladenci čiji su običaji nastali još u vrijeme starih Slovena, a u veoma sličnom obliku praznuju se i danas, kao i bojenje jaja.

Simbole Uskrsa upotrebljavamo stalno, ali ni ne slutimo kakvu moćnu simboliku u duhu Uskrsa zapravo nose u sebi!

Med

Med simbolizuje apostole. Svi oni kao pčele Hristove raznosili su med Jevanđelja po raznim krajevima stradajući radi ljubavi Hristove i svi se preseliše u vječno carstvo.

Jagnje

Zašto se pripremaju jela od jagnjećeg mesa? Jagnje simboliše samog Gospoda, rođenog u staji među jaganjcima, gonjenog od ljudi vučje ćudi. On je žrtveno jagnje koje je trpeljivo podnijelo muke i smrt, i pobjedonosno jagnje koje je Božje, na prestolu nebeskom.

Kroz mnoga stoleća prozreo je vidoviti prorok Isaija strašnu žrtvu na Golgoti. On je video iz daljine Gospoda Isusa, vođenog na klanje kao što se jagnje vodi, jer ono se isto ponaša kao da ide na pašu: bez odbrane, bez uznemirenosti, bez zlobe. „Gle, jagnje Božje!, – rekao je sv. Jovan Preteča. Ovce pak označavaju vjerne sledbenike Hristove.

Goveđe meso

Zašto se pripremaju jela od goveđeg mesa? Čovjek (mudrost), lav (hrabrost), vo (pravda) i orao (čistota) četiri su simbolične životinje koje su u vizijama videli prorok Jezekil i sv. apostol Jovan Bogoslov, kako stoje pred prestolom Svevišnjega. Vo je bila žrtvena životinja, koja se prinosila za pokajanje grijehova i zbog pravde. Na svečanom uskršnjem ručku nema jela od svinjskog mesa, zato što su u hrišanstvu svinja i pas simbol upornih nevjernika, tvrdih i okorelih. „Ne dajte svetinje psima, niti mećite bisera svojega pred svinje!”

Hleb

 Na stolu hleb, so, vino i riba… Sve namjernice koje služe za pripremu prazničnih specijaliteta imaju duboku simboliku. 

Hleb simboliše samog Gospoda Isusa: Ja sam hleb život”. (Jov. 6, 48). Tako je rekao Gospod Isus gladnome ljudskom rodu. „I riječ se ta obistinila kroz vjekove na bezbrojnim sledbenicima Hristovim, koji Gospoda primiše kao hranu duše svoje. Hranimo, dušu (um, srce) svoju Hristom, da bi duša naša bila živa i zdrava”.

hleb
foto: Shutterstock

 

Farbana jaja

Farbana jaja jesu simbol Uskrsa, mada su prehršćanski običaj. Ovaj simbol prolećnog buđenja izvora života postoji i u jevrejskoj religiji. Jaja bojena i kuvana u lukovini, haminada, obavezna su na trpezi u dane u kojima se praznuje Pasha. Šarena uskršnja jaja tradicionalno se poklanjaju na prazik i u dane koji slijede iza Uskrsa. U prošlosti su mladići i djevojke darovali jedno drugom šereno jaje kao znak ljubavi ili naklonosti. Uskršnja šarena jaja bila su simbol izmirenja. Tako su osobe darujući jedni druge jajima prećutno tražile oproštaj ili su ga davale. Prema vjerovanjima, bojeno uskršnje jaje trebalo bi da nas zaštiti od zlih sila. Zbog toga se ljuska od tih jaja mlela i bacala na polja, oranice i stavljala u staje.

jaja, Vaskršnja jaja, Jaja, Uskršnja jaja, Uskrs, Vaskrs
foto: Profimedia

Zanimljivo je da se u nekim krajevima kod nas i u zemljama u okruženju još u srednjem vijeku tucanje jaja uzimalo kao prelomna tačka u godini. U nekim zapisima može se naći zabilježeno: „Dogodilo se posle tucanja jajaš. Uz uskršnja jaja vežu se mnogi mitovi i priče iz prošlosti.

Na stolu je ukrašena činija sa ofarbanim jajima koje gosti i domaćini između sebe tucaju. Pobjednik je onaj čije jaje ostane cijelo, i na kraju ga razbija sebi o čelo uz riječi: „Hristos vaskrse!”, a ostali mu odgovaraju: „Vaistinu vaskrse!” Na Vaskrs se prvo jedu kuvana vaskršnja jaje, pa tek onda ostalo jelo. Ako tog dana gost dođe u kuću, prvo se daruje farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalom hranom i pićem.

 

Kvasac

Kvasac je simbol nebeskog carstva „jer od malog grumena kvasca, svo tijesto uskisne”.

So

So ukazuje na pravog hrišćanina, koji i druge usmerava ka dobrom. Duša usoljena naukom Hristovom ne podleže kvareći se, a uz to pomaže i bližnjima da se održe i ne pokvare. „Vi ste so zemlji”, rekao je Gospod.

Ovo ne važi samo za apostole i klirike, nego za sve hrišćane uopšte. So označava i nebesku blagodat. Kako kaže apostol Pavle: „Riječ vaša da bude u blagodati solju začinjena”. Dakle, so je simbol hrišćanina u svetu i blagodati u hrišćaninu.

Pretvaranje vode u vino -simboliše čudesno pretvaranje zemnoga čovjeka u nebeskoga. Čokot je simbol Hrista, a loza simbol sledbenika Hristovih. „Ja sam čokot, vi ste loze”, rekao je Gospod učenicima. Čokot je djelom vidljiv, a djelom skriven…

Grožđe, smokve, čičak i trnje su simboli dobrih i zlih ljudi.

Riba

Riba je simbol svih ljudi, a ne Gospoda. Lovljenje ribe označava lovljenje duša ljudskih za carstvo Božje. „I učiniću vas lovcima ljudskijem”, obećao je Gospod učenicima svojim, lovcima ribe (ribarima). Mreža u koju se uhvate ribe i dobre i loše, pa se posle preberu, takođe je simbol carstva nebeskog.

Konzumacija ribe je dozvoljena tokom hrišćanskog posta, a osnovni principi pravoslavnog hrišćanskog posta identični su čuvenoj dijeti protiv ateroskleroze, koju preporučuje savremena medicina većine zemalja Zapada.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button