PRISLUŠKIVANJE TELEFONA: Ovo su znaci da vas neko prati

Hakeri mogu saznati baš sve o vašem životu, mogu putem GPS-a saznati gdje se nalazite, gdje kupujete, što kupujete, gdje se krećete…

Svi smo se barem jednom pitali prisluškuje li iko naš telefon? Napredovanjem tehnologije, prisluškivanje i praćenje uređaja postalo je veoma lako, posebno kada su u pitanju pametni uređaji.

Hakeri mogu saznati baš sve o vašem životu, mogu putem GPS-a saznati gdje se nalazite, gdje kupujete, što kupujete, gdje se krećete, mogu prikupiti razne podatke o vama i prodati ih na „dark webu“ ili ih jednostavno iskoristiti za krađu identiteta, piše Klik.hr.

Najčešći znaci

Readers Digest je otkrio neke od najčešćih znakova da vas neko prati.

Mobilni uređaj se sam resetuje. Ako vam telefon počne sam da se resetuje, to znači da je možda hakovan, odnosno, znači da vam je uređaj vjerovatno pokupio “malware” i da je on došao u sukob sa ostalim aplikacijama.

Drastično usporavanje uređaja. Ako vam je telefon odjednom zantno sporiji, gubi na brzini i smanjuje mu se kapacitet, znači da vam je možda netko “upao” u sistem.

Jedan od indikatora je i pojava čudnih zvukova. Ako čujete jeku, statične zvukove ili klikanje, to može biti znak da vam neko prisluškuje uređaj. Stručnjaci tvrde da se to događa rijetko jer su hakeri pronašli nove načine za prisluškivanje i praćenje, ali treba obratiti pažnju na kvalitet zvuka.

Uređaj se predugo isključuje. Ovo je vrlo česta pojava, a ako primijetite da se telefon isključuje znatno duže nego inače, to može da znači da vaš uređaj prije potpunog gašenja šalje podatke trećoj strani, čime se produžava vrijeme gašenja.

Često pregrijavanje. Ako vam se uređaj grije bez da na njemu radite išta posebno, to je vrlo čest indikator da vam je uređaj hakovan. Maliciozni programi u pozadini rade neprekidno i nevidljivi su korisniku, ali ih zato fizički možete osjetiti, jer će vam mobilni telefon biti vruć. Svakako, to pregrijavanje može da bude i zbog loše baterije.

Isto tako, obratite pažnju na potrošnju mobilnih podataka, ako vam se preterano “prže” gigabajti, a ne koristite ništa što ih troši, to znači da ih neko troši umjesto vas.

Kako se zaštititi?

I šta uraditi na kraju da biste to spriječili? Prvo što možete jeste da resetujete uređaj. Neke aplikacije za praćenje oslanjaju se na to da baš nikada nećete resetovati uređaj, a ovim potezom možete se riješiti tog “malware”-a. Antivirus može biti od koristi, ali ne znači nužno da ste potpuno zaštićeni.

Najbolje što možete uraditi jeste da držite GPS isključenim i da ga palite samo kada vam je potreban. Važno je ažurirati uređaj kada se pojave nova ažuriranja i brisati sve aplikacije koje nisu provjerene i koje ne koristite.

Ako baš ništa ne upali, uvijek možete vratiti uređaj na fabrička podešavanja i napraviti neki “backup” svega što vam je važno.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com