TOP 10 IDEJA ZA FARABANJE USKRŠNJIH JAJA: Spremni dočekajte USKRS i obradujte svoje najdraže

Do Uskrsa ima još vremena, ali bolje biti spremna na vrijeme i pronaći razne zanimljive tehnike za farbanje jaja. Bilo da koristite prirodne ili vještačke boje, uvek želite da ona ispadnu lijepa i da uvesele vaše ukućane. Stalno se traže novi motivi, nijanse i načini za ukrašavanje uskršnjih jaja.

Pored tradicionalnih recepta za farbanje u lukovini sa listovima djeteline, peršuna ili paprati, ovo su nekoliko interesantnih i zanimljivih tehnika koje možete isporobati baš ovog Uskrsa i koje mogu da učine da za trud dobijete sve pohvale vaših najmilijih.

 
jaja, uskrs, farbana jaja
FOTO: PROFIMEDIA

1. MRAMORNA JAJA 

Ljuske crnog ili bijelog luka isjeckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

2. GUMICE

Gumice za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati.

3. OBLICI

Izrezati čvršću ljepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvjetiće, slova, pa lijepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.

4. DŽAK

Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.

5. TRADICIJA

Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cvijeta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat… Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lijep ukus.

jaja, uskrs
FOTO: PROFIMEDIA

6. ULJE

U manju posudu sa farbom za jaja doliti par kapi ulja. Kuvana jaja spustiti i brzo okretati.

7. MRVICE

Kuvano jaje premazati lijepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezlu.

8. ŠLJOKICE

Četkicom nanijeti lijepak na određene dijelove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i tijelo.

9. KREP PAPIR

Isjeći krep papir po mogućnosti tamnijih boja i isjeći na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilijepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu… jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

10. BRZO I LAKO

U kesu za zamrzivač sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje, može i više nijansi istovremeno, ubaciti kuvano jaje unutra i tapkati ga dok ne dobijete željenu boju i motiv.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button