Stručnjaci otkrivaju kada je najbolje da se natoči gorivo - Volim Podgoricu

Stručnjaci otkrivaju kada je najbolje da se natoči gorivo

Ukoliko želite da izbjegnete da ostanete na putu usljed gužve u saobraćaju bez goriva, vozači bi trebalo da natoče gorivo na vrijeme.

Prema preporukama njemačkog ADAC-a, najbolje je to učiniti kada je rezervoar na četvrtini punjenja. U svakom slučaju, vozači ne bi trebalo da čekaju da se uključi rezerva, upozoravaju iz auto-kluba.

“Mreža benzinskih pumpi uglavnom je svuda veoma dobro razvijena, tako da uz malo zdravog razuma i pravovremeno točenje goriva ne bi trebalo biti problema”, objašnjavaju iz ADAC-a, posebno misleći na mrežu pumpi u Njemačkoj.

Takođe, ne smete nositi više od deset litara goriva van rezervoara u automobilu – čak i ako je dozvoljeno znatno više: rezervni kanister u putničkom automobilu može imati do 60 litara, a najviše 240 litara.

Međutim, ADAC savjetuje da ne nosite pun rezervoar goriva sa sobom.

“To nije samo potencijalni rizik od požara u slučaju saobraćajne nesreće”, tvrdi ADAC.

 “Štetni gasovi iz plastičnog rezervoara goriva takođe mogu ući u unutrašnjost”, objašnjavaju.

Ako je moguće, kanister bi bilo najbolje smjestiti u gepek – što dalje od putnika. Takođe, gorivo ne smije biti skladišteno u bocama s vodom ili drugim potpuno neprikladnim posudama.

Svako ko se ipak nađe na putu s praznim rezervoarom mora preduzeti sve mjere opreza, kao što su upaljena upozoravajuća svijetla, postavljanje trougla upozorenja i nošenje reflektujućeg prsluka. Tada pomoć na putu može riješiti problem.

Svako ko stane na auto-putu u Njemačkoj zbog nedostatka goriva obično rizikuje kaznu od deset eura. A ako kao posljedica toga dođe do sudara otpozadi, može doći do djelimične odgovornosti, navodi FenixMagazin.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com