Večeras pogledajte u nebo i uživajte u rijetkom zvijezdanom spektaklu, sledeći se očekuje tek za 14 godina - Volim Podgoricu

Večeras pogledajte u nebo i uživajte u rijetkom zvijezdanom spektaklu, sledeći se očekuje tek za 14 godina

Rijedak nebeski spektakl obasjaće noćno nebo večeras, donoseći nam nezaboravan prizor koji će se ponoviti tek za 14 godina.

Astronomi su istakli da se ovakva pojava posljednji put dogodila 2018. godine, a sledeću priliku za posmatranje imaćemo tek 2037. godine.

Naime, u noći na 1. avgust, pojaviće se prvi supermjesec u avgustu, a samo 30 dana kasnije, drugi pun mjesec, poznat kao “plavi mjesec”, prenosi N1 BiH.Ono što čini ovaj spektakl još zanimljivijim je da će u istoj noći na nebu biti vidljivi i planete Merkur i Mars, što se rijetko događa. Ovaj spoj supermjeseca i vidljivosti planeta biće pravi užitak za zaljubljenike u astronomiju i nebeske pojave.

Ako nas vrijeme posluži i nebo bude bez oblaka, ova nezaboravna pojava omogućiće posmatračima da golim okom vide detalje sa površine mjeseca, kao što su tamne ravnice formirane drevnim vulkanskim tokovima lave.

Za potpuni užitak u posmatranju, biće dovoljno skloniti se od gradskih svetala i podignuti pogled prema nebu. Oni koji se nađu u prirodi, daleko od javne rasvjete, biće iznenađeni koliko će dobro moći vidjeti prirodu koju osvjetljava blistava mjesečina.

Zato označite datum u kalendaru i pripremite se za nezaboravan noćni spektakl kada će nas nebeske pojave oduševiti svojom lepotom i rijetkošću.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com