Majmunske boginje se sve više šire, evo kako se prenose

Ovo je rijetka bolest uzrokovana virusom boginja majmuna, a deo je iste porodice kao i male boginje.

Zdravstvene vlasti u Evropi, Americi i Australiji istražuju ekspanziju majmunskih boginja, rijetke virusne bolesti koja je bila tipična za područje Afrike. Do sada je potvrđeno oko 80 slučajeva majmunskih boginja u 12 zemalja, saopštila je Svjetskaa zdravstvena organizacija, navodeći da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva.

Njemačka je u petak prijavila prvi slučaj virusa i tako postala još jedna Evropska država koja je identifikovala majmunske boginje, pored Velike Britanije, Španije, Portugalije, Francuske, Italije i Švedske.

Ovo je rijetka bolest uzrokovana virusom boginja majmuna, a deo je iste porodice kao i male boginje, iako je obično manje teška.

Infekcija virusom koji izaziva majmunske boginje počinje slično infekciji virusom gripa. Pacijent ima groznicu, osjeća se malaksalo, žali se na glavobolju, iscrpljenost i bolove u mišićima. Pored toga, dolazi i do oticanja limfnih čvorova.

Kako se dobijaju majmunske boginje?

Majmunske boginje se šire kada neko dođe u blizak kontak sa drugom osobom, životinjom ili predmetom zaraženim virusom.

Virus u tijelo može ući preko povređene kože, respiratornim putem, kroz oči, nos i usta.

Prenošenje sa čovjeka na čovjeka najčešće se dešava respiratornim kapljicama, ali obično zahteva duži kontakt licem u lice. Dok se prenošenje sa životinje na čoveka može desiti putem ujeda ili ogrebotine.

Majmunske boginje se generalno smatraju polno prenosivom bolešću i mogu se prenijeti u toku intimnih odnosa.

Slučajevi majmunskih boginja mogu biti i teži, a bilo je prijave i smrtnih ishoda u Zapadnoj Africi.

Ne postoji vakcina za majmunske boginje, ali one koje su korišćene za iskorenjivanje malih boginja su do 85 odsto efikasne protiv majmunskih boginja, tvrde u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

 

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com