Nada Macura: Simptomi svinjskog gripa

Osoba koja kašlje i kija mora da nosi masku da ne bi ostale ukućane inficirala. Mora da koristi svoju šolju, tanjir i pribor za jelo, naglašava Nada Macura, portparol Hitne pomoći.

Opasnost od svinjskog gripa postoji i prijeti da bude veća jer se virus u međuvremenu mutirao pa se lakše prenosi, piše Srbijadanas 7. marta 2015. godine.

“Klinička slika je kao što je bila i do sada, samo što je burnija kod nekih osoba, pogotovo kod osoba preko 60 godina, gojaznih osoba i male djece, eventualno kod trudnica. Visoka temperatura od 38,5 preko 39 je jedan od simptoma i ako traje više od dva dana osoba mora odmah da se javi ljekaru”, rekla je za portal Srbija Danas portparol Hitne pomoći Beograd Nada Macura. 

Simptomi su bol u mišićima i zglobovima, ali i osjećaj da oboljelom smeta sopstvena koža. Može se javiti bol u grlu prilikom gutanja, curenje nosa, a infektolozi preporučuju da se odleži 7 do 10 dana.

“Ishrana mora da podrazumijeva što više povrća, vitamina i čajeva. Treba imati malu priručnu apoteku koja podrazumijeva toplomjer, kapi za nos, neki ljek za skidanje temperature. Neophodno je održavati toaletu nosa pogotovo kod djece jer se tu nakupljaju virusi. Ako oboljeli rukama dodiruju nos pa onda hranu i na taj način može se prenijeti virus. Preporučuje se dosta limuna, čajeva i ležanje”, dodala je Macura.

Najvažnija preventiva je izbjegavati zatvorene prostore, prevozna sredstva jer uvijek neko kašlje. U pitanju je kapljična infekcija, ako je imunitet narušen zbog stresa osoba će u manjoj ili većoj mjeri imati kliničku sliku.

“Najvažniji je čist vazduh, bez duvanskog dima  jer svi sada boravimo u zatvorenom prostoru u kome se suši vazduh koji mehanički oštećuje sluzokožu respiratornog sistema. Osoba koja kašlje i kija mora da nosi masku da ne bi ostale ukućane inficirala. Mora da koristi svoju šolju, tanjir i pribor za jelo”, savjetuje Macura.

(Lisa)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button