ABAZOVIĆ: Temeljni ugovor biće potpisan u CG; PORFIRIJE: Postiguta saglasnost, biću jedan od potpisnika - Volim Podgoricu

ABAZOVIĆ: Temeljni ugovor biće potpisan u CG; PORFIRIJE: Postiguta saglasnost, biću jedan od potpisnika

Temeljni ugovor biće potpisan u Crnoj Gori u terminu kad se dogovorimo, saopštio je premijer Dritan Abazović nakon sastanka sa srpskim patrijarhom Porfirijem koji je održan danas u prostorijama Patrijašije u Beogradu.

Srpski patrijah se zahvalio crnogorskom premijeru na naporu i trudu da se dođe do saglasnosti oko potpisivanja datog Ugovora.

” Biće sve na dobro svih građana. Naša crkva nije očekivala, niti je tražila da ima bilo šta više od bilo kod građanina Crne Gore, bez obzira kom narodu pripada. Naša crkva takođe ne očekuje ništa više od bilo kog građanina, ali ne možemo pristati i na bilo šta manje. Ovaj ugovor nam obezbjeđuje upravo takav status. Zahvalan sam svima koji su učestvovali na izradi ugovora. Svako je po mjeri svojih mogućnosti ostavio svoj pečat. Zahvalan sam Abazoviću iz Vlade što su učinili napor da dođemo do saglasnosti. Biću jedan od potpisnika Temeljnog ugovora, hvala Abazoviću” poručio je Patrijarh.

Abazović je nakon sastanka kazao da se mora nastaviti sa porukama mira.

” Crkva ima svoje procedure i mi naše, ne vidim nikakav problem. U Crnoj Gori ima oprečnih stavova , ali moramo da idemo drugačijim putem” kazao je on.

Sastanku je prisustvovao ministar finansija Aleksandar Damjanović, kao i episkop bački Irinej i sveštenik Velibor Džomić. 

Abazovićev kabinet saopštio je prekjuče da su radne grupe vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koji dvije strane treba da potpišu.

Usaglašena radna verzija Temeljnog ugovora biće prosleđena radnim tijelima Vlade Crne Gore, u skladu sa uobičajenom procedurom.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija Abazović je odgovarao na pitanje o kritikama koje su upućene na račun potpisivanja Temeljnog ugovora, rekavši da je on premijer koji vodi evropsku sekularnu državu, što, kako je rekao, znači da će sve vjerske zajednice u Crnoj Gori imati potpuno identičan tretman.

Istakao je da je u cilju građana Crne Gore da se pitanje Temeljnog ugovora što prije zatvori i ocijenio da je predloženi tekst potpuno u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Podsjetio je da je pitanje Temeljnog ugovora pokrenuto 2012. godine.

“Ova vlada će ga riješiti ako bude bilo dobre volje i ako bude bilo sve u jednom duhu koji je potreban ” kazao je Abazović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com