ADŽIĆ: Tajni podaci oružje za politički obračun - Volim Podgoricu

ADŽIĆ: Tajni podaci oružje za politički obračun

Ko gazduje tajnim podacima u Crnoj Gori? Da li ima privilegovanih do kojih stiže klasifikovani materijal i koriste li se tajni podaci u svrhu političkih obračuna?

Mnogi bi potvrdno odgovorili na ova pitanja, kao što bi mnogi kazali i da je imanentno svakoj vlasti da se dokopa tajnih podataka i da preko njih kontroliše političke protivnike.

Za zakone ko mari, a u Crnoj Gori je zaobilaženje i ignorisanje zakonskih normi ionako omiljena disciplina onih koji s pozicije državne moći odlučuju o sudbinama ljudi. Očigledno je da je raspolaganje klasifikovanim podacima jedan od ključnih motiva kad je riječ o borbi za prevlast u bezbjednosnom sektoru.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić smatra da aktuelna vlast tajne podatke koristi kao oružje za politički obračun i, kako tvrdi, da bi se obračunala s borcima protiv organizovanog kriminala.

“Tajnim podacima u periodu trajanja Abazovićeve vlade raspolagale su isključivo nadležne institucije Crne Gore. Ko danas gazduje tim podacima vrlo je upitno, s obzirom na to da se ministri iz Spajićeve vlade s borcima protiv organizovanog kriminala i korupcije obračunavaju manipulišući tajnim podacima, koji kasnije, slobodno interpretirani, završe u medijima bliskim tridesetogodišnjem režimu. Na taj način crtaju mete svim pojedincima koji su radeći profesionalno svoj posao nanijeli veliku štetu organizovanim kriminalnim grupama”, kazao je Adžić u izjavi za “Dan”.

Kako tvrdi, u vrijeme dok je bio ministar unutrašnjih poslova došlo je do obnove komunikacije sa Europolom, koja je bila prekinuta upravo zbog kompromitacije klasifikovanih podataka.

“Nakon kompromitacije podataka dobijenih od strane naših međunarodnih partnera u periodu kada je tridesetogodišnji režim vladao Crnom Gorom i kada su bezbjednosnim sektorom neprikosnoveno gospodarili Lazović, Veljović i Katnić, došlo je do prekida komunikacije Europola sa našom državom, što je umnogom pomoglo kriminalnim organizacijama u planiranju i izvršavanju najtežih krivičnih djela. Formiranjem Abazovićeve vlade kao ključni prioritet postavljena je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao preduslov za napredak Crne Gore ka EU. Da bismo do tog cilja došli, jasno je bilo da moramo obnoviti prekinutu komunikaciju sa Europolom i iskoristiti najjače oružje protiv organizovanih kriminalnih grupa, a to je dešifrovana SKY ECC komunikacija. U tim naporima veliku ulogu odigrali su tadašnji premijer Abazović, koji je možda i jedini premijer koji je posjetio Europol i imao više pojedinačnih sastanaka sa šeficom Europola Katrin de Bol, glavni specijalni tužilac Novović i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Šuković, koji su bili u permanentnoj komunikaciji s predstavnicima Europola i svojim aktivnostima zavrijedili njihovo puno povjerenje. Kompletna priča o nezakonitom djelovanju kako mene kao ministra unutrašnjih poslova, tako i glavnog specijalnog tužioca Novovića ili šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Šukovića, zapravo je pokušaj mafije da se obračuna sa ljudima koji su stali na put organizovanim kriminalnim grupama i preko 200 njihovih članova, među kojima su i njihove vođe, sklonili sa ulica Crne Gore, što je rezultiralo zaustavljanjem rata klanova, ali i čišćenjem institucija od kriminalnog uticaja” kazao je Adžić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com