BEČIĆ: Romska populacija predstavlja najtolerantiju grupu u crnogorskom društvu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uputio je čestitku povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma.

„Koristim priliku da svim članovima Romske etničke zajednice, u svoje ime i u ime Skupštine Crne Gore, uputim srdačne čestitke povodom Svjetskog dana Roma, koji nas podsjeća na institucionalnu i društvenu odgovornost da svim Romima i Romkinjama, omogućimo normalne uslove za život i pravo na jednako učešće u razvoju zajednice”, naveo je Bečić.

 

Kako dodaje, Romska populacija, pod čijom zastavom nikada nisu vođeni ratovi, ujedno predstavlja i najtolerantniju grupu u crnogorskom društvu, koja ne pravi distancu ni prema bilo kojoj drugoj etničkoj grupi.

“Upravo su poštovanje i prihvatanje različitosti u saglasju sa građanskim konceptom naše države, što nedvosmisleno potvrđuje obavezu za punom inkluzijom i poboljšanjem ukupnog socijalnog statusa romske zajednice u Crnoj Gori.

Uz uvjerenje da ćemo u bliskoj budućnosti uspjeti da omogućimo romskoj manjini samostalno odlučivanje kroz autentičnu zastupljenost u parlamentu koja je omogućena i ostalim etničkim zajednicama, još jednom romskoj populaciji u Crnoj Gori želim srećan Svjetski dan Roma. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma – 8.aprila, zgrada Skupštine Crne Gore večeras će simbolično biti osvijetljena u bojama romske zastave”, zaključuje Bečić.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button