BERANE: Broj stanovnika opada, nezaposlenost drastično raste - Volim Podgoricu

BERANE: Broj stanovnika opada, nezaposlenost drastično raste

Svaki šesti stanovnik Berana je nezaposlen, što je posljedica katastrofalne tranzicije i zatvaranja skoro svih velikih privrednih kolektiva u ovom sjevernom gradu i “preseljenja” radnika na biro rada. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine na Birou rada u Beranama nalazilo 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, kojih ima 38.161, piše Portal RTCG.

Kao poseban problem ističe se i podatak da u Beranama ima izrazito veliki broj nezaposlenih sa fakultetskim diplomama.

Podaci, takođe, govore da je u Beranama trenutno više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000.

Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović izjavio je nedavno da je nezaposlenost jedan od gorućih problema u Beranama, i da ga nije lako riješiti u ovom trenutku.

“Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoj Gori, jer je više nego očigledno da sjeverni region po svim parametrima zaostaje za centralnim i južnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizacije u našem gradu, zahvaljujući kojima su skoro svi privredni subjekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavajući situaciju”, kazao je Todorović.

Aktuelni predsjednik opštine Berane smatra da bi država morala aktivno da se uključi u rješavanje ovog problema.

“Bez pomoći države mi se ne možemo sami kao lokalna samouprava suočiti sa problemom velikog odliva stanovništva, što je pokazao poslednji popis, kao i ovakvom nezaposlenošću. Bez hitnih mjera sa državnog nivoa, ovakvi trendovi se neće zaustaviti, ni kada se radi o migracijama i odlivu stanovništva, ni kada je riječ o katastrofalnom stanju u pogledu broja nezaposlenih” , rekao je Todorović.

Da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama ukazuje i podatak da trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koji ima nešto više od 25.000 žitelja – svaki šesti.

U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega 759 nezaposlenih.

Brojne analize govore da je zatvaranjem privrednih kolektiva Berane doživjelo sveukupnu razvojnu stagnaciju i da je iz godine u godinu rastao broj nezaposlenih. Analize ukazuju i da je nizak nivo privrednih aktivnosti glavni razlog što se na birou rada nalazi ovako veliki broj nezaposlenih.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com