Borovinić Bojović: Gradska diplomatija garantuje humaniju saradnju - Volim Podgoricu

Borovinić Bojović: Gradska diplomatija garantuje humaniju saradnju

Presjednica Skupštine Glavnog grada i ujedno presjednica Skupštine Zajednica opština Crne Gore Jelena Borovinić Bojović na okruglom stolu “Međuopštinska i međunarodna saradnja lokalnih samouprava” kazala je da su svi produktivni odnosi unutar jedne zajednice, koji stvaraju nove vrijednosti, zasnovani upravo na saradnji njenih članova kao osnovnom uslovu opstanka, piše Dan.

“Upravo zbog toga je saradnja u fokusu našeg današnjeg dijaloga. Kada pojedinci ali i zajednice poput Opština ili gradova rade zajedno put do zajedničkoj cilja je kraći, brži i lakši”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetil da Zajednica opština djeluje već 52 godine. Navela je da su primjeri saradnje na nivou opština brojni, posebno u radu na zakonskoj regulativi te da će se sa pozicije presjednice Skupštine Zajednica opština zalagati za bolju saradnju zarad benefite svih članova asocijacije. Prirodni nastavak međopštinske jeste međunarodna saradnja, kazala je Borovinić Bojović i podsjetila da je Podgorica član cijelog niza regionalnih i internacionalnih asocijacija i inicijativa dok na bilateralnom nivou njeguje bliske odnose sa brojnim gradovima regiona i Evrope. Navela je međunarodni položaj Zajednica opština, prenosi Dan.

“Istinski vjerujem da diplomatija na lokalnom nivou ili kako se sve češće naziva gradska diplomatija ima ogroman značaj i sjajnu budućnost u povezivanju, rastu i razvoju zajednica i pojedinaca. Neopterećena strogim formama državne diplomatije gradska diplomatija ima veću fleksibilnost u uspostavljanju relacija što omogućava neposredniju i humaniju međusobnu saradnju”, rekla je Borovinić Bojović.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj saopštio je da su završili analizu lokalnih samouprava koju je usvojila Vlada, a njen cilj je da se prikaže realno stanje u svim opštinama, kako bi lakše došli do novog zakonskog rešenja. Podsjetio je da su formirali radnu grupu za izradu Zakona o lokalnoj samoupravi i očekuje da će do kraja marta imati nacrt.

“Analiza je pokazala da je decentralizacija u Crnoj Gori ograničena u odnosu na region. Uočljive su velike razlike između opština u pogledu veličine, teritorije, broja stanovnika ali i efikasnosti vršenja poslova i stabilnosti lokalnih finansija. Preporuke analize su, između ostalog, unapređenje normativnog okvira”, naveo je Dukaj.

On je rekao da su za izradu zakona angažovali i međunarodne eksperte.

“Naša ideja je da ulazimo u politipski model opština ali veoma oprezno, planski i strateški jer sve opštine nemaju iste mogućnosti”, rekao je Dukaj.

Dukaj je potencirao značaj IPA fondova. Kao fokus ministarstva istakao je digitalizaciju i sajber zaštitu.

Vanja Starovlah, pomoćnica generalne sekretarke Zajednice opština za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kazala je da je saradnja nepresušni instrument sticanja znanja i vještina.

“Kada je u pitanju Zajednica opština pomoć prijatelja je karta na koju podjednako mogu računati sve naše članice bez izuzetka”, rekla je Starovlah.

Okrugli sto organizuje Zajednica opština u saradnji sa Skupštinom Glavnog grada, a na inicijativu  Jelene Borovinić Bojović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com