CGO: Nastava istorije tokom COVID 19 pandemije – jednak pristup za sve

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je 25 video lekcija za nastavu istorije i društvenu grupu predmeta, u okviru projekta Nastava istorije tokom COVID 19 pandemije – jednak pristup za sve”, koji je podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke posredstvom Njemačke ambasade u Crnoj Gori.

Navode da su video lekcije zamišljene kao dopunski nastavni materijal za predavanje savremene regionalne i nacionalne istorije sa osvrtom na osjetljive, kontroverzne ili nedovoljno istražene teme. Kažu da je cilj da se profesorima istorije i društvene grupe predmeta omogući lakši pristup predavanju ovim temama, a učenicima lakši pristup naučno utvrđenim i metodološki usklađenim informacijama.

“Samo kroz kritičko sagledavanje kontroverznih i osjetljivih tema iz naše prošlosti, pored znanja, mogu se razvijati analitičke sposobnosti kod učenika”, saopštili su iz CGO-a.

Na produkciji video lekcija radio je tim koji su činili Rade Vujović, Valentina Knežević i Žana Savović za osnovnu školu, i Lazar Aranitović Marko Radojević za srednju školu. Urednici lekcija su Igor Radulović (Udruženje profesora istorije Crne Gore HIPMONT) i Miloš Vukanović (CGO). Iako su teme metodološki usklađene za različite stepene obrazovanja, autori i urednici su uložili napor da video lekcije budu prijemčive za sve uzraste školovanja.

“Video lekcije uključuju sljedeće temeKultura i istorija AlbanacaKultura i istorija RomaKultura i istorija HrvataKultura i istorija Bošnjaka/Muslimana u Crnoj GoriKultura i istorija Jevreja u Crnoj GoriHolokaustMonumentalno kulturno nasljeđe komunizmaPopularna kultura u komunističkoj Jugoslaviji; Umjetnički prikaz raspada Jugoslavije; Uništenje kulturnih dobaraAutoritarni aspekt komunističke vlasti u JugoslavijiInformbiro kriza; Raspad JugoslavijeAB revolucijaVišepartizam u Crnoj GoriAntiratni pokret u Crnoj GoriTeška kršenja ljudskih prava u JugoslavijiTeška kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori 90ih; Žene i djeca u ratu; Izbjeglice i migracije; NATO intervencija 1999. godineNapad na DubrovnikRatna propaganda 90ih; Nepoželjno nasljeđe Drugog svjetskog rataRazvoj ženskih prava u Crnoj Gori”, navode u saopštenju.

“Informacije i viđenja saopšteni u video lekcijama su prezentovani na sveobuhvatan i multiperspektivan način, a metodološki su obrađene tako da se fokusiraju na razvoj znanja i sposobnosti kod učenika svih uzrasta, dajući podsticaj za samozaključivanje bez predrasuda ili emocija”, zaključili su u saopštenju.

Istakli su i da će ovaj nastavni materijal ubrzo biti dostupan i na albanskom jeziku.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button