DAMJANOVIĆ: Nadam se da će gorivo biti jeftinije od ponedjeljka ili utorka

Ministar finansija Aleksandar Damjanović se nada da će moći da u ponedjeljak ili u utorak da utiču na nove cijene goriva, ako danas Skupština usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

“Ukoliko primijenimo 40 odsto smanjenje akciza, to je negdje oko 25 centi jeftinije gorivo nego što je sada”, rekao je Damjanović u Skupštini, gdje se vodila objedinjena rasprava o predlozima izmjena i dopuna zakona o akcizama i porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Te zakone je pripremila stara Vlada, a oni su više od dva mjeseca čekali u Skupštini, ali nisu mogli biti usvojeni zbog blokade.

Na današnjoj sjednici Vlade su prihvaćeni amandmani Socijaldemokrata (SD) kojim se predlaže da akcize na gorivo mogu da smanje do 50 odsto, umjesto za 40 odsto koliko je navedeno u predlogu.

“Oni u odnosu na prvobitno rješenje povećavaju vremenski period i povećavaju procentualnu mogućnost intervencije vezano za oslobađanje, odnosno ukidanje jednog dijela akcizne obaveze na maloprodajne naftne derivate. Daju veću fleksibilnost svima nama…”, rekao je Damjanović.

U ime poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević kazao je kako vjeruje da će svi poslanici glasati za predložene izmjene Zakona o akcizama, te da će te izmjene pomoći građanima i privredi.

“Bojim se da je prošlo vrijeme jeftine hrane i energenata. To je nama svima za nauk da se time pozabavimo. Uvozno smo zavisni i nijesmo prethodnih 15-20 godina ništa uradili”, naveo je Damjanović.

Dodao je da ne isključuje potrebu da se ide na suštinski rebalans budžeta, čim se tehnički rebalans usvoji, što bi trebalo da bude do jula.

“Da li možemo sve sopstvenim sredstvima da ispunimo, uz sve moguće deficite koje ćemo imati u budžetu… Na jedan mjesec projektovane smanjenje akcize od 40 odsto to je 4,5 miliona eura manje, pa ako to potraje mjesecima to je ozbiljan izazov, plus smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice”.

 

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com