DAMJANOVIĆ O REBALANSU: Svi projekti ostaju u kapitalnom budžetu (VIDEO/UŽIVO)

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je, odgovarajući na pitanja poslanika, kazao da su svi projekti ostali u kapitalnom budžetu.

“Dinamika tih projekata je prilagođena. Od 350 projekata, njih 250 nema plansku dokumentaciju.Sredstava ima za preusmjerenje, gdje god ima da se negdje odmaklo, tu smo da se preusmjere sredstva”, kazao je Damjanović.

Rekao je i da je Vlada donijela odluku da svojim sredstvima kupi akcije EPCG koje bi oni morali da unište da ih niko nije kupio.

“Onemogućili smo da se javi bilo ko sa strane i kupi na berzi duplo jeftinije nego što je fer trišna vrijednost. Bilo je najava – neko bi to mogao da kupi, da uzme 10 odsto akcija za duplo manje novca, da utiče na politiku preduzeća. A onda bi ti isti koji sad lamentiraju zašto smo to kupili, pričali – a što niste kupili, nego ste pustili da vam Elektroprivreda Srbije, Bosne, Albanije itd kupi”, rekao je Damjanović.

Naglasio je da je neustavno ukinut doprinos za zdravstvo.

“Famoznih 400 miliona eura košta zdravstvo u tekućoj godini. Igramo se sa Fondom zdravstva, a sad smo se poigrali do kraja, jer smo uputili građane na privatno zdravstvo perfidno gašeći javno zdravstvo”, rekao je Damjanović.

Foto VOP

“Zašto su morali potpuno da ga ukinu? Zar je problem nekome ko ima platu hiljadu eura da plati 30 eura doprinosa za zdravstvo. Ostavili smo da damo onoliko koliko mi mislimo, eto to je logika”, rekao je Damjanović.

Ministar je kazao da treba poslati sliku stabilnosti u odnosu na ekonomiju, ako je već nema u odnosu na politiku.

On je rekao da je pola miliona eura predviđenih za putne trošpkove predsjednika Mila Đukanovića, već potrošeno.

“Ti računi su već napravljeni, mi samo plaćamo. Ako nemamo rast BDP-a, mi smo osuđeni na propast”, kazao je Damjanović.

“Nema politike u Ministarstvu finansija. Nema selektivnosti”, poručio je Damjanović i kazao da je amandman kojim bi se zaustavila isplata novca fizičkim licima pred izbore, dobrodošao.

Foto VOP

Ministar je kazao da je u sklopu zaduženja planirana i rezerva sredstava za narednu godinu u iznosu od oko 200 miliona eura. On je rekao da ima odličnu komunikaciju sa Svjetskom bankom, dok su aranžmani sa MMF-om stopirani jer sa sobom nose “tešku politiku”.

On je rekao da u planiranju budžeta treba vidjeti šta su prioriteti, a da mjera uspješnosti treba da bude kapitalni budžet.

“Nema popravljanja bilansa ako nema rasta BDP-a”, kazao je. Rekao je da će ponuditi zakonitost i transparentnost u javnim finansijama koje nije bilo.

Damjanović je rekao da on daje lični primjer štednje.

“Moj račun za telefon je 20 evra. Ja idem kući pješke. Ja sam bio svega tri puta vani u susjedne države za ovih 4-5 mjeseci… i tako dalje. Možemo i o tome da pričamo, ne znam kome je interesantno. Da krenemo svi od sebe”, rekao je.

 

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com