DANAS NASTAVAK SJEDNICE O REBALANSU BUDŽETA Vuković: Spiskali ste sve! Popović: Trošite kao raskalašni domaćini (VIDEO)

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak zakazala je nastavak sjednice, na kojoj će se poslanici izjasniti o pomenutim prijedlozima, za danas u 15 sati nakon što Odbor za finansije i budžet usvoji stav o amandmanima na predlog rebalansa.

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su sinoć raspravu o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu i Predlogu izmjena odluke o zaduženju za ovu godinu.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, u završnoj riječi kazao je da je “pravi izazov kreirati budžet za narednu godinu imajući u vidu složenu situaciju – unutrašnju, geopolitičku…”

Damjanović je, ipak, ocijenio da Crna Gora nije pred kolapsom, te da se rebalansom pokušava obezbijediti nesmetano funkcionisanje vitalnih sistema društva do kraja tekuće godine.

“Da se rebalans ne usvoji, u šta ne vjerujem, obezbijedićemo funkcionisanje vitalnih sistema – zarada, penzija… jer je to čin elementarne odgovornosti. Pomognite da ovo zajednički uradimo i spremimo ozbiljan budžet za narednu godinu”, zaključio je Damjanović.

Tokom rasprave čule su se oštre kritike na račun stanja javnih finansija.

Poslanik DPS-a Danijel Živković rekao je da ovo što danas imamo je “finansijski, ekonomski, obrazovno, bezbjednosno, politički, institucionalno, vrjednosno uništena Crna Gora”.

“Ovo je potpuno uništavanje institucija i finansijskog i ekonomskog sistema Crne Gore. Nisu krivi samo kreatori određenih programa, nego oni koji su dali podršku za realizaciju tih programa”, kazao je Živković i dodao:

On je poručio da su crnogorske finansije u ambisu.

“One su u rasulu, kolaps, one su u ambisu. Ovo nije slika deprimiranja crnogorske javnosti, nego realna i objektivna slika onoga što se desilo kao rezultat političke neodgovornosti i neozbilnosti, koji nikada više ne smije da se ponovi u politici”, naglasio je Živković.

Kako je rekao, ovo što je urađeno prethodne dvije godine sa finansijama Crne Gore je “težak zločin”.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kazala je aktuelna vlast “otvorila samo fabriku za proizvodnju minusa u budžetu”, a danas traži da se opet zadužimo “fiktivno, bez obrazloženja, bez vidljivosti. Novca nema”

“Spiskali ste sve do posljednjeg eura”, kazala je.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković je istakao da “ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje – pucanj je u crnogorsko zdravstvo”.

“Situacija u kojoj se danas nalazimo je hvatanje zaleta pred provalijom pred koju su nas doveli samozvani eksperti”, kazao je Eraković.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović ocjenjuje da je Crna Gora pred bankrotom.

“Grčki scenario nam se smiješi. Grčki scenario znači da ne možemo da vraćamo zajmove niti uzimamo nove kredite”, kazao je Popović.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović kazala je da “umjesto da se kreše državno-javna potrošnja, vi u maniru raskalašnih domaćina trošite novac svih građana Crne Gore”.

“Povećali su se troškovi reprezentacije, službenih putovanja, imamo zapošljavanja po ugovoru na djelu. Samo raskalašni domaćin i kockar može da podiže kredit pod ne znam kakvim uslovima i da putuje i troši, a da ne ulaže u projekte koji će da donose dohodak”, istakla je Popović.

Poslanica DPS-a Dragica Sekulić rekla je da “prema mojim informacijama EPCG grupa, Elektroprivreda, Rudnik uglja i CEDIS su negdje između 90 i 100 miliona eura u minusu”.

“Za prvih šest mjeseci povećanja troškova po osnovu novog zapošljavanja u toj grupi – šest miliona eura. Postoji podatak da je plata za zaposlene u Rudniku uglja kasnila za avgust i isplaćena bez poreza i doprinosa”, ukazala je Sekulić.

Govoreći o EPCG, poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da će to preduzeće završiti godinu sa “otprilike 80 miliona eura dobiti”.

Za 11 mjeseci je, kako tvrdi, razvijen program Solari koji je “prvi novi izvor struje u Crnoj Gori od Pive a da nije mala hidroelektrana”.

“EPCG je sa novim upravljačkim timom vratila u budžet 30 miliona eura. Rudnik uglja, čujemo navodno prodaje EPS-u rudu, pa nema za Crnu Goru. Radi se o rudi najniže kalorične vrijednosti koju niko neće da kupi “, tvrdi Radunović.

Poslanik SNP-a Bogdan Božović istakao je da tu partiju raduje što je predlogom rebalansa “obuhvaćemo povećanje penzija penzionerima”.

Poslanik SD-a Damir Šehović poručio je da “ako nešto ne promijenimo, mi polako klizimo u bankrot. Situacija je neodrživa”.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com