DANAS US SVETE TROJICE: Praštaju i liječe dušu, slave se 3 dana, a evo šta treba da UNESETE U DOM

Pravoslavna crkva i vjernici slave danas jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Ovaj praznik se praznuje tri dana, a prvi dan pada uvijek u nedjelju, na pedeseti dan od Uskrsa. Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet duha svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali.

Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svijetu da šire Hristovo učenje. Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama. Tokom molitve, narod plete vjenčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose vjenčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica. Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića. Praznovanje se nastavlja cijele sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovski post.

Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negdje prvi, a negdje drugi dan. Slava je Kraljeva, Kruševca, Požarevca, beogradskih opština Surčin, Čukarica i Lazarevac.

Kao slava, Dan policije i Dan MUP-a Srbije, obilježava se u znak sjećanja na 1862. godinu kada je srpska žandarmerija, na ovaj praznik, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

Ne treba spavati zbog borbe protiv demona

Običaj je da se na ovaj praznik u hramove i domove unosi osvećena zelena trava i cvijeće. Za to ima nekoliko „pokrića“. Jedno je po ugledu na starozavjetni jevrejski običaj o prazniku „Sedmica“, pošto je Duh Sveti sišao na apostole na ovaj jevrejski praznik. Zelenilo obnavlja prirodu, a Duh Sveti obnavlja duše naše kao i cjelokupno biće.

Drugi je da su kuće Jevreji a time i apostoli ukrašavali granjem, cvijećem i travom podsjećajući se na vrijeme kad su posle ropstva lutali sa Mojsijem po pustinji i živjeli u kolibama od granja i lišća, navodi Radio Magnum.

Poslije svete liturgije služi se molitva, priziv svetom duhu, na kojoj se kleči i pletu se vijenci od trave i cvijeća. Ti vjenčići se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid. Praznik Svete Trojice uvijek se slavi u nedjelju.

Običaji vezani za Svetu Trojicu imaju veze sa paganskim vremenima i borbom protiv demona te se smatra da na Duhove ne treba spavati. Vjeruje se da u periodu prije i poslije ovog praznika vladaju moćne energije

Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grijehova ili lijek za bolest. Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira ponijeti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbjeđuje harmoniju u domu.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button