DILEME TRANSFORMIŠITE U DOBRE ODLUKE: Ako ovo primijenite, znaćete da ste napravili pravi potez - Volim Podgoricu

DILEME TRANSFORMIŠITE U DOBRE ODLUKE: Ako ovo primijenite, znaćete da ste napravili pravi potez

Donošenje dobrih odluka pomaže u ostvarenju ciljeva, ličnom rastu i razvoju i poboljšanju kvaliteta života.

Da li ste znali koliko odluka donosite u toku samo jednog dana? Vjerovali ili ne, čak 35.000, pokazuju mnogobrojna istraživanja psihologa. Velika brojka odnosi se na obične i kompleksne odluke koje su od ključnog značaja za kvalitet života. Ako znate da napravite pravi potez, možete lakše da ostvarite cilj. Mada, ponekad nije lako donijeti dobru odluku. To je zato što na njih utiče nekoliko faktora istovremeno – emocionalno stanje, sistem vrijednosti, procjena poteškoća, nezadovoljena želja, a često i cilj koji nije realan. Kako da svaku prepreku koja vam stvara dilemu, transformišete u dobru odluku? Prije svega, analizirajte opcije i napravite dobru procjenu u razlici.

Strah od donošenja odluke je prva blokada sa kojom se suočavate u želji da poboljšate kvalitet života. Veliki stepen pritiska da ne pogriješite može da stvori probleme u svakodnevnom funkcionisanju. Bilo da ste perfeksionista, ljubitelj komfor zone ili jednostavno niste sigurni u svoju intuiciju, postoji nekoliko savjeta koji mogu da vam pomognu da mudro donosite odluke. Prave, dobre, nepogrešive odluke.

Srce ili razum

Srce govori ono što želimo, ali razum razmatra odluke srca. Tokom takvog procesa, razum sumira iskustvo, predviđa moguće posljedice i pravi listu “za” i “protiv”. U većini situacija se slažu, ali ako se njihove odluke ne poklapaju, nastupa sukob. Kada pravite kalkulaciju, važno je da uključite ono što osjećate. Srce češće bolje zna šta je dobro za vas nego bila kakva analiza razuma. Prije nego što donesete odluku, dobro razmislite šta zaista želite.

Emocionalna blokada

Da li su vas emocije nekada toliko savladale, da niste mogli da jasno razmišljate i idete naprijed, uprkos svim naporima? Emocionalna blokada je duboko potisnuta u vama – skrivena barijera koja vas spriječava da osnažite potencijal, pređete na sljedeći nivo i ostvarite cilj. Ako ove emocije postanu zatvorene, život postaje manje udoban. Zato je važno da ih razumijete, slušate sebe i budete spremni za rizik.

Dobiti i štete

Ako želite da donesete odluku koja će imati dugoročne posljedice, najvažnije je da sagledate njene prednosti i mane. Pored svih prednosti koje bi vam donijela promjena navike, načina razmišljanja ili ponašanja, morate sagledati i nedostatke sa kojima se možete suočiti, usljed tih istih promjena.

Potom napravite istu “pro et contra” listu za slučaj da naviku ne promijenite. Ukoliko ste punoljetni pušač, savršen primjer je ostavljanje tradicionalnih cigareta. Ako se odvažite da ostavite potpuno cigarete i sve nikotinske proizvode, donijeli ste najbolju moguću odluku i uklonili sve rizike. Negativna strana ove odluke je što mnogi posustanu i ubrzo se vraćaju ovoj lošoj navici. Ukoliko odlučite da nastavite sa pušenjem i ne sprovedete nikakvu promjenu, na pro listi će biti – zadržavanje užitka, ali šteta po zdravlje ostaje ogromna. Postoji i treća odluka, srednje rješenje, koje može poslužiti onima koji nisu dovoljno odlučni da donesu onu prvu, najbolju, ali vjerovatnu i najtežu odluku.

Ukoliko pređete na IQOS, prednosti u koje ćete se uvjeriti su: ne stvara katran jer zagrijava duvan, umjesto da ga sagorijeva, stvara drastično manje količine ugljen-monoksida i ostalih štetnih materija u odnosu na cigarete. Sa druge strane, ni IQOS nije proizvod bez rizika, on oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost, ali je i dalje značajno manje štetan u odnosu na cigarete. Ovo treće rješenje ima izbalansiraniji odnos dobiti i štete, pa omogućava i da se promijeni loša navika, ali i da se zadrži zadovoljstvo i poboljša kvalitet života. IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoljetne.

Odlučujte samostalno

Psiholozi kažu da je dobro konsultovati se sa drugima. Preporuke, mišljenja i savjeti nikada nisu na odmet, ali je važno da ne dozvolite da tuđi uticaj bude jači od vašeg. Uvijek odlučujte samostalno. To je jedini način da smanjite šanse od nastanka kajanja zbog odluke koju ste donijeli. Čak i ako se to dogodi, znaćete da ste samo vi pogriješili, a to znatno umanjuje proces prihvatanja greške. Ukoliko ste bili u pravu, dobijate osjećaj koji nema cijenu – ponosni ste na sebe.

Ne odlažite odluku

Da li ste znali da odluka koja je imala loše posljedice, da je donijeta pravovremeno, rezultat ne bi morao da bude isti? Odugovlačenje je proces koji može da vas dovede u situaciju da u posljednjem momentu napravite izbor na koji ste prinuđeni. Ako predugo odlažete da donesete važnu odluku, pojačavate nezadovoljstvo. Dobra odluka sa sobom povlači promjenu nečega što je do tada bilo ustaljeno ponašanje. “Od sjutra ću”, “Od ponedjeljka ću”, “Od sljedećeg mjeseca ću”, fraze su koje treba da izbjegnete.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com