DJECA SA POSEBNIM POTREBAMA OSTAJU BEZ ASISTENATA Leković: Kako asistenti i vaspitači ne mogu, a mogu nova radna mjesta po kancelarijama Ministarstva? - Volim Podgoricu

DJECA SA POSEBNIM POTREBAMA OSTAJU BEZ ASISTENATA Leković: Kako asistenti i vaspitači ne mogu, a mogu nova radna mjesta po kancelarijama Ministarstva?

"Ukidate radna mjesta asistentima i vaspitačima dok u isto vrijeme spremate sistematizaciju i nova radna mjesta po vašim kancelarijama? Kako objašnjavate nekontrolisanu obuku asistenata koju drže i naplaćuju zaposleni u Ministarstvu, ali u auto-školama? Ni tu ne vidite konflikt interesa?", pita Leković

Ministarstvo prosvjete obavijestilo je ovih dana više škola u Crnoj Gori da nemaju njihovo odobrenje za sistematizaciju dijela radnih mjesta vaspitača i asistenata u nastavi.

Ministarstvo prosvjete nije dalo saglasnost na više pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u podgoričkim školama zbog čega će bez asistenata ostati na desetine djece sa posebnim obrazovnim potrebama, a neki i bez šanse da ih konačno dobiju, iako imaju rješenja da im je taj vid podrške neophodan.

Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice kaže za VOP da Ministarstvo prosvjete i Zavod za školstvo Crne Gore uglavnom ne odgovaraju na njihove mejlove ili odgovore bez želje da se riješi problem, a već uveliko je praksa da se brišu komentari i pitanja sa Fb stranice Ministarstva.
Ona pita odgovorne u Ministarstvu kako objašnjavaju ove poteze.
“Gospodo, kako objašnjavate ove poteze?! Ukidate radna mjesta asistentima i vaspitačima dok u isto vrijeme spremate sistematizaciju i nova radna mjesta po vašim kancelarijama?
Kako objašnjavate nekontrolisanu obuku asistenata koju drže i naplaćuju zaposleni u Ministarstvu, ali u auto-školama? Ni tu ne vidite konflikt interesa?! Zbog čega ste ih obučavali ako vam ne trebaju?!
Zar upravo vi ne uputiste ovu djecu u redovne skole i napisaste da su im potrebni asistenti?! Kako odjednom na prečac ne trebaju? Na osnovu čega ste to utvrdili?!”, pita Leković.
Ona dodaje da će insistirati na odgovorima i rješavanju ovog pitanja.

Uz davanje saglasnosti za izmjene i dopune pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, iz resora prosvjete su naveli da ipak ne odobravaju angažovanje određenog broja izvršilaca na ovim radnim mjestima, koje su škole i vrtići, u skladu sa svojim potrebama, tražile.

Zbog takve odluke, dio škola već je obavijestio roditelje da će produženi boravci funkcionisati još samo nekoliko dana.  Crnogorski obrazovni sistem se i inače suočava sa manjkom asistenata u nastavi na šta roditelji ukazuju već duže vrijeme i traže od nadležnih da to promijene.

Ne komentarišući neodobravanje sistematizovanih radnih mjesta za asistente, iz Ministarstva prosvjete su demantovali da su oni ukinuli ijedan produženi boravak u bilo kojoj podgoričkoj školi.

„Povodom površnih, netačnih i zlonamjernih informacija koje su ovih dana plasirane u javnosti, a u vezi sa radom produženog boravka u osnovnim školama u Glavnom gradu, Ministarstvo prosvjete obavještava javnost, prije svega učenike i njihove roditelje ili staratelje, da Ministarstvo nije ukinulo nijedan produženi boravak u bilo kojoj podgoričkoj školi”, naveli su iz Ministarstva.

Pojasnili su da su u postupku davanja saglasnosti na opšta akta škole, samo dosljedno primijenili Zakon i druge propise koji regulišu ovu oblast, što ne znači ukidanje produženog boravka od 1. decembra 2022. godine.

Predlažu da produženi boravci nastave rad

Iz Ministarstva su istakli da će školama predložiti da produženi boravak u svim školama za ovaj klasifikacioni period nastavi da radi kao i do sada.

U saopštenju nijesu pojasnili na koji način će to škole moći da urade, odnosno ko bi bio angažovan za rad u produženom boravku.

“Osim toga, Ministarstvo će u saradnji sa Zavodom za školstvo pružiti školama stručnu pomoć u organizaciji nastave u prvom razredu I jutarnjem I produženom boravku. To znači da će se u drugom polugodištu pronaći rješenje koje na zakonit, racionalan I optimalan način obezbjeđuje produženi boravak za učenike prvog I drugog razreda u ustanovama koje za to imaju mogućnosti, što je u interesu učenika, roditelja i obrazovno – vaspitnih ustanova”, saopštili su iz Ministarstva.

Božović: Ministarstvo da odustane od ovakvih odluka

Iz Sindikata prosvjete Crne Gore pozvali su danas Ministarstvo da odobre tražene sistematizacije kako bi se nastavni proces nastavio onako kako je počeo u septembru. Predsjednik Sindikata Radomir Božović smatra da se mora omogućiti da školska godina bude nastavljena onako kako je već započeto, odnosno da se ne smije dovoditi u pitanje podrška djeci sa smetnjama u razvoju i rad proiduženih boravaka.

„Pozivam nadležne u Ministarstvu da odustanu od toga da se zbog sistematizacije ukidaju radna mjesta asistenata u nastavi i zatvaraju produženi boravci. Naredne školske godine neka u skladu sa finansijskim mogućnostima na vrijeme planiraju koliko ljudi može biti angažovano na tim pozicijama“, kazao je Božović.

Reakcije roditelja

Portalu Roditelji.me obratio se veliki broj roditelja, navodeći da su iz škola obaviješteni da će produženi boravci biti uskoro zatvoreni.

Osim u školi „21. maj“, takve najave dobili su i roditelji podgoričke škole „Dragiša Ivanović“. Sličan scenario, kako su nam kazali, očekuju i roditelji kolašinske OŠ „Risto Manojlović“, kao i škole „Novka Ubović“ u podgoričkom naselju Tološi.

U OŠ “Savo Pejanović”, pored neodobravanja dva radna mjesta vaspitača i dovođenja u pitanje rada boravka, iz Ministarstva su obaviješteni da nemaju saglasnost za angažovanje sedam asistenata u nastavi.

To znači, kako navode roditelji, da će veliki broj djece sa smetnjama ostati bez podrške i da će za njih biti nemoguće da prate nastavu.

Ivana Ramović, majka blizanaca koji imaju autizam i pohađaju ovu podgoričku školu ističe da je sistem jako zakazao, te da u toj školi na 16 djece sa smetnjama ostaju samo tri asistenta.

“To je nemoguća misija. Sramno je za državu i za Ministarstvo da donese ovakvu odluku. Svi pričaju o autizmu i raznim vidovima podrške, a naša djeca ne dobijaju ono što nam je najvažnije. Pitam ministra šta mi sad da radimo”, kazala je ona za Gradsku TV.

Uz poziv svim roditeljima djece sa smetnjama da reaguju i ne dozvole da ove odluke budu sprovedene, istakla je da su jedno priče, a drugo je realnost djece sa smetnjama i njihovih porodica.

Iste borbe, kako su obavijestili Udruženje vode ovih dana i roditelji čija djeca pohađaju hercegnovsku školu „Ilija Kišić“, kotorsku OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“, ali i predškolske ustanove u Kotoru i Nikšiću.

V.R.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com