Dragan Brković i ostali tražili obustavu postupka - Volim Podgoricu

Dragan Brković i ostali tražili obustavu postupka

Dragan Brković i odbrana njegovih sinova kao i izvršnog direktora kompanije Vektra Milića Popovića juče su u podgoričkom Višem sudu zatražili da se obustavi krivični postupak protiv njih jer Specijalno tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da su preduzeće HTP ,,Boka“ prilikom privatizacije i reorganizacije oštetili za 5.075.346,19 eura.

Oni se terete da su u periodu od septembra 2017. do decembra 2019. godine počinili produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe prodaje imovine.

Vanraspravno vijeće Višeg suda, kojim je predsjedavao sudija Boris Savić, u narednih 15 dana odlučiće da li će u ovom slučaju potvrditi optužnicu ili pak, kao što je odbrana predložila, obustaviti postupak usljed nedostatka dokaza.

Advokat Dragoljub Đukanović je istakao da odbrana okrivljenih u procesu istrage nije imala ista prava kao i tužilaštvo koje je kao i oni stranka u postupku pred sudom.

“Odbrani je uskraćeno pravo na jednakost oružja jer se nalazima vještaka bavilo samo tužilaštvo dok smo mi dobili pristup tek kad su vještačenja okončana, odnosno nalaz nam je samo uručen”, kazao je advokat Đukanović.

On je istakao da podaci iz nalaza vještaka finansijske struke i optužnice Specijalnog tužilaštva ne odgovaraju realnom stanju.

U prilog ovoj tvrdnji odbrana optuženih se pozvala na izvještaj revizora.

“Revizorski izvještaj koji se odnosi na poslovanje preduzeća Vektra Boka je drugačiji od nalaza vještaka finansijske struke koje je naložilo Specijalno tužilaštvo”, precizirao je advokat Đukanović.

On je naveo da se u nalazima vještaka navodi da su nekretnine prodavane po manjoj vrijednosti od one koja je određena, ali ne navode ko je određivao tu cijenu i po kojim kriterijumima.

“Svima je poznato da se imovina prodaje putem javne ponude i da ovaj vid prodaje predstavlja najtržišniji način utvrđivanja vrijednosti bilo čega uključujući i nekretnine koje su određene za prodaju u postupku reorganizacije Vektra Boke”, pojasnio je advokat Đukanović.

Optuženi i njihovi branioci su ustvrdili da bi se stečajni postupak Vektra Boke kroz reorganizaciju uspješno okončao, odnosno da bi kompanija vratila sva dugovanja i nastavila sa radom da Specijalno tužilaštvo nije pokrenulo krivični postupak i pohapsilo menadžment kompanije.

“Država je hapšenjem optuženih stala na put ozdravljenju Vektra Boke”, kazao je advokat Đukanović.

Specijalno tužilaštvo tereti Dragana Brkovića, njegove sinove Borisa i Bojana, i izvršnog direktora kompanije Vektra Milića Popovića da su preduzeće HTP ,,Boka“ prilikom privatizacije i reorganizacije oštetili za 5.075.346,19 eura.

U istrazi je utvrđeno da su okrivljeni u ovom slučaju imovinu nekadašnje HTP ,,Boke“ prodali zakonito, ali su mimo zakona trošili novac koji je dobijen od prodaje vrijednih nekretnina tog preduzeća.

Uporedo sa krivičnim postupkom pokrenuta je i finansijska istraga u ovom slučaju.

HTP ,,Boku“ je 2007. godine privatizovala Vektra Montenegro, u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com