Fakultet fizičkog PRIMORAVA studente da plaćaju skupu “praktičnu nastavu” na Kopaoniku, inače NE MOGU POLAGATI ISPITE

"Imamo Vučje koje nam je na pragu od fakulteta, pa zašto nama koji nemamo ili ne želimo da platimo reketaške cijene za Kopaonik ne omoguće da tamo imamo praktičnu nastavu i da polažemo ispite?", pitaju studenti

Grupa studenata druge i treće godine Fakulteta za sport i fizičko obrazovanje u Nikšiću obratila se VOP-u sa tvrdnjom da su prinuđeni da plate skijanje na Kopaoniku u okviru praktične nastave, te ukoliko to ne učine, neće im biti dozvoljeno da polažu ispite Zimski sportovi, za drugu, i Skijanje za treću godinu studija.
Kako je cijena boravka na Kopaoniku 420 eura za polupanision, plus novac za skije, bazen, i obroke, to je iznos od minimum 600 eura za šest dana što najveći broj studenata sebi ne može priuštiti.
Prof Rašid Hadžić, koji je u junu imenovan za v.d. dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, na pitanje VOP-a, zbog čega se studenti primoravaju da idu na Kopaonik i plaćaju ekstremno visoke troškove, kaže da se radi o “obaveznoj nastavi” a ne o zimovanju.
Za njega nije sporno ni što nije raspisan javni poziv za prikupljanje ponuda, kako bi se obezbijedila najbolja cijena, već je aranžman dogovoren direktnom pogodbom.
Hadžić, odgovarajući na pitanje zbog čega se praktična nastava, uvažavajući tešku materijalnu situaciju studenata, ne organizujme na nekom od skijališta u Crnoj Gori, ili na Vučju u neposrednoj blizini Nikšića, kaže da za to – nema uslova.
Hadžić Foto UCG
“Studenti našeg fakulteta, zadnjih deceniju ipo, od kada postojimo kao samostalna univerzitetska jedinica, praktičnu nastavu i vježbe iz pomenutih predmeta realizovali su najviše na Kopaoniku (Srbija), Jahorini (BiH), Banskom (Bugarska), Italiji itd. Razlog zbog kojeg je ove studijske godine odabran Kopaonik jeste upravo blizina kao i vrhunski uslovi za izvodjenje nastave. Posebno ističem mogućnost da Kopaonik posjeduje mašine (topove) za vještačko osnježavanje ski staza a koje nemaju ski centri u Crnoj Gori, te ukoliko bi se desilo da
u planiranom terminu, zbog vremenskih uslova nema sniježnih padavina i prirodnog snijega, cijeli aranžman bi propao a studenti nebi mogli biti ocjenjeni iz pomenutih predmeta, samim tim bio bi upitan njihov upis u
narednu studijsku godinu. Sa druge strane, cijena je u poredjenju sa Kolašinom neznačajno veća, ali naglašavam da su uslovi neuporedivo bolji na Kopaoniku. Rizici za organizaciju nastave na Bjelasici (Kolašin) su veliki zbog svakodnevnog putovanja autobusom na relaciji Kolašin – Bjelasica  – Kolašin, što nije slučaj sa odabirom Kopaonika. Naglašavam, ovdje je riječ o organizaciji obavezne nastave a ne o zimovanju”, naveo je Hadžić.
Na pitanje zbog čega nije raspisan tender odnosno javni poziv za prikupljanje ponuda, i na osnovu kojih kriterijuma je izabrana agencija koja realizuje putovanje, Hadžić kaže:
Za pomenuti aranžman nije bilo potrebno raspisivanje tendera, obzirom da svoje troškove snose studenti, to je pravilo i praksa na svim srodnim fakultetima od osnivanja pa do danas, za sve jednako i bez izuzetka.  Studenti su slobodni neposredno ili preko svojih predstavnika da o toj ili bilo kojoj drugoj temi u meni uvijek imaju dobronamjernog sagovornika koji će im dati odgovore na sva pitanja i uvijek raditi u njihovom interesu”.
“Moji nemaju ni za drva za zimu, a ne za Kopaonik”
A kako studenti doživljavaju “dobronamjernost” Hadžića, najbolje govore oni sami.
Ogorčeni su i, u razgovoru za VOP, kažu da ih “niko ništa nije pitao” i da, kako navode, sigurno nije “njihov interes” da plaćaju praktičnu nastavu u najluksuznijem skijalištu.
Tvrde da su “ucijenjeni”.
Aranžman za studente
Kažu da je cifra koju su primorani da plate za praktičnu nastavu previsoka i da njihove porodice moraju da se zadužuju kako bi platili skijanje na Kopaoniku koji važi za najluksuznije i najskuplje skijalište u regionu.
Moji nemaju drva da kupe za zimu, a ja trebe da im tražim 600 eura da idem na skijanje na Kopaonik šest dana?! Sve i da moramo negdje da idemo, mogao se naći značajno jeftiniji aranžman da se raspisao javni poziv i izabrala agencija koja ponudi najbolju cijenu. Neko se tu ugrađuje, preko naše sirotinjske grbače. Od mene neće centa dobiti, pa makar nikad fakultet ne završio”, kaže jedan od studenata čiji je identitet poznat redakciji.
Imamo Vučje koje nam je na pragu od fakulteta, pa zašto nama koji nemamo ili ne želimo da platimo reketaške cijene za Kopaonik ne omoguće da tamo imamo praktičnu nastavu i da polažemo ispite?”, pitaju studenti.
Hadžić, pak, odgovarajući na pitanje VOP-a da li znači da studenti koji ne mogu da obezbijede novac za Kopaonik neće moći da polažu ispite, kao i da ,li je to diskriminacija najsiromašnijih i najugroženijih mladih ljudi, kaže da je nemaština “problem društva i države”, ali da je praksa organizacije nastave skijanja ista u zemljama regiona.
“Takodje, ekonomski momenti vrlo često, na žalost, opredjeljuju to da li će neko uopšte upisati fakultet, jer neki svršeni srednjoškolci uopšte nemaju mogućnost da nastave dalje školovanje. To jeste problem, ali to je problem društva i države i oni se moraju sistematski rješavati, a u kojem ću ja kao pojedinac i ustanova koju
predstavljam svakako i uvijek dati svoj doprinos u realizaciji istog”, zaključio je Hadžić.
Ista pitanja VOP je proslijedio rektoru Univerziteta Crne Gore Vladimiru Božoviću ali od njega nismo dobili nikakvu povratnu informaciju.
N.R. 
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com