Glavni grad nastavlja da unaprijeđuje koncept pametog grada u Podgorici

U okviru regionalnog programa Tehnička podrška za pametne gradove na Zapadnom Balkanu, danas je u organizaciji Glavnog grada i konsultanske firme „Espelia“ održana radionica, koja je okupila lokalne aktere uključene u razradu strateških projekata, sa ciljem da se dobije realan uvid u stanje, uloge i izazove koji se odnose na Smart City ekosistem Podgorice. 

Rukovoditeljka Službe za međunarodnu saradnju Ljiljana Šćepanović kazala je da je cilj projekta dalji razvoj koncepta smart city u Podgorici. 

“U pitanju je projekat koji se tiče pet glavnih gradova iz regiona, osim Podgorice tu su Skoplje, Tirana, Priština i Sarajevo. Projekat je podržalo Ministarstvo finansija Francuske kroz Agenciju za razvoj ona je podržala kompaniju Espelia da implementira taj projekat za Glavni grad Podgoricu“, istakla je Šćepanović dodajući da je urađena i jedna stručna dijagnostička studija o kojoj je danas i diskutovano.

Ona je najavila u bliskoj budućnosti studijske posjete gradovima koji su prošli sličnu tranziciju, kao i izradu akcionog plana digitalnog razvoja gradova. 

Podsjećamo, u prethodnoj fazi realizacije projekta izrađen je Dijagnostički izvještaj, dokument koji podrazumijeva urbanu i digitalnu analizu grada. Današnja radionica je prilika da predstavnici relevantnih opštinskih organa i službi, koji su učestvovali u njegovoj izradi, zajedno sa ekspertima iz Espelije analiziraju dokument, a u skladu sa lokalnim kontekstom, potrebama, prioritetima i vizijom razvoja koncepta pametnog grada u Podgorici.

Francuska razvojna agencija (AFD) je finansijski podržala projekat za pet glavnih gradova regiona: Tirana, Skoplje, Sarajevo, Priština i Podgorica. Glavni cilj ovog programa je uspostavljanje specifičnih Smart City akcionih planova za svaki od pet glavnih gradova Zapadnog Balkana, što podrazumijeva interaktivnu saradnju sa lokalnim akterima javnog i privatnog sektora.

Francuska razvojna agencija (AFD) je realizaciju ovog programa dodijelio francuskoj konsultantskoj kompaniji Espelia. Od juna 2020. godine Espelia i Glavni grad intenzivno i partnerski rade na programu realizacije tehničke podrške, a u narednom periodu predstoji dalje sprovođenje planiranih aktivnosti koje će doprinijeti krajnjem cilju, razvoju i izradi Lokalnog digitalnog akcionog plana za Podgoricu.

Clement Fourchy pomoćnik generalnog direktora Espelie kazao je da je u planu da se Smart city inicijativa u Podgorici fokusira na jasne korake koji se moraju preduzeti sa ciljem realizacije ovog projekta. 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com