Iako još ljeto, na Kosanici već jutarnji mrazevi - Volim Podgoricu

Iako još ljeto, na Kosanici već jutarnji mrazevi

Malo ko u Crnoj Gori nije čuo za Kosanicu, selo udaljeno dvadesetak kilometara od Pljevalja, poznato po velikoj hladnoći. Zimus je tu izmjerena rekordno niska temperatura od minus 33,2 stepena, ali su polaznici geografske sekcije OŠ “Dušan Ivović” i nastavnik Milutin Petrović mjerili i niže temperaturem piše RTCG.

Ni ova godina, kažu mještani za Javni servis RTCG nije izuzetak – donijela je ljetne mrazeve koji su uništili krompir, a iako smo na pragu jeseni voda u domaćinstvima već je počela da mrzne.

Po kalendaru još uvijek ljeto, a na Kosanici jutarnji mrazevi i guste magle. Četiri od posljednjih sedam jutara svanula su sa temperaturom ispod nule. Zimske slike kad im vrijeme nije.

“Šta da vam kažem jutros je bio mraz kod nas u Glibaće. Voda je kod mene smrzla, jedva sam je otkravio”, priča Miloje Sekulić, mještanin sela Glibaći.

Mještanka Kosanice Dana Anđelić kaže da je klima tu veoma surova.

“Ove godine na Petrovdan je smrzao krompir, ne samo nama nego svim mještanima Kosanice”, kaže ona.

Samo rijetki nijesu čuli za Kosanicu, na kojoj je zimus izmjerena rekordno niska temperatura od minus 33,2 stepena. Meteorolozi ne isključuju mogućnost i nižih temperatura u prošlosti u ekstremnim vremenskim prilikama što su učenici geografske sekcije i utvrdili.

“U par navrata u Kosanici je zabilježena temperatura čak od minus 39 stepeni Celzijusovih. Mi smo mjerili na visini od dva metra, termometar ne dohvaća drugo tijelo što je ispravno mjerenje. Nijesmo samo mi mjerili, o tome svjedoči i nekoliko stanovnika koji i danas žive ovđe, koji su zabilježili te temperature. Zaista ovo je najhladnije mjesto u Crnoj Gori”, kaže nastavnik Milutin Petrović.

Niske temperature na Kosanici su posljedica formiranja jezera hladnog vazduha, a obližnja, viša sela pošteđena su jačih mrazeva, kažu meteorolozi, a potvrđuju mještani.

“Samo tri kilometra odavde u naselju Stara Kosanica, Košare, Drnino Brdo, temperatura se zimi nekada razlikuje i do deset stepeni”, objašnjava Petrović.

Kalendarski prelazak iz ljeta u jesen nerijetko donosi nestabilno vrijeme. Maglovito sivilo ubrzo je ustuknulo pred sunčevim zracima koji su otkriuli svu ljepotu kosaničkog kraja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com