IMA LI VLADA KRITERIJUME: Šta govore brojni “razlazi” sa ekspertima koje sami imenuju?

U relativno kratkom vremenskom periodu, aktuelnu Vladu je ili napustio, ili je razriješen, značajan broj kadrova koje su premijer i ministri imenovali kao neke od ključnih operativaca

Smjena doskorašnjeg v.d.direktora Uprave i carina, Aleksandra Damjanovića, na predlog ministra finansija Milojka Spajića, i dalje je “misterija”, ali i imenovanje njegove nasljednice na ovoj “vrućoj” stolici Milene Petričević koja je javnosti bila poznata kao direktorica u firmi odbjeglog biznismena Duška Kneževića.
Međutim, u Službenim listu CG, objavljen je dokument kojim se Petričević razješava, na vlastiti zahtjev, funkcije v.d. generalne direktorice Direktorata za nadzor nad radom Uprave prihoda i carina i nadzor realizacije poreske politike u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.
Foto printscreen
Ovo imenovanje je promaklo ispod radara javnosti, pa je za mnoge iznenađenje da je Petričević do imenovanja na funkciju v.d. direktorice Uprave prihoda i carina bila zadužena za nadzor ove institucije.
Damjanović je, nakon smjene, poručio da ministar finansija Milojko Spajić treba da odgovori na pitanje zbog čega ga je smijenio.
Vladajuće partije, ali i predstavnici opozicije saglasni su da je Damjanović za vrijeme provedeno u Upravi prihoda i carina postigao zavidne rezultate te smatraju da je neshvatljiva odluka da bude naprasno smijenjen bez obrazloženja.
Akutelna Vlada, takođe, nije obrazložila imenovanje Petričević, odnosno nepoznato je koje su je reference preporučile za ovu izuzetno značajnu i osjetljivu funkciju.
Učestale smjene eksperata koje je Vlada imenovala
U relativno kratkom vremenskom periodu, aktuelnu Vladu je ili napustio, ili je razriješen, značajan broj kadrova koje su premijer i ministri imenovali kao neke od ključnih operativaca.
Šta učestale smjene stručnjaka koje je Vlada birala na značajne pozicije, govore o kriterijumima za njihovo imenovanje, i šta o Vladi govori činjenica da se, bez obrazloženja dostupnog javnosti, vrši “sječa” vlastitih kadrova?
Vlada Zdravka Krivokapića, već od samog početka rada, “obračunavala” se sa svojim ekspertskim kadrovima, tako što ih je smjenjivala odnosno razriješavala dužnosti.

Na zahtjev premijera Krivokapića smijenjen je ministar pravde Vladimir Leposavić, zbog nesmotrene izjave o Srebrenici, a ovo Ministarstvo i dalje je bez resornog ministra.

Smijenjena je državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica, navodno zbog neslaganja sa državnim sekretarom Odovićem u vezi sa fiskalizacijom kada je u pitanju advokatura, pitanja sistematizacije u tom resoru i hedžing kredita za auto-put.

Smijenjen je i direktor Uprave za sport Vasilije Lalošević kome se pripisuju propusti u radu koja je mogla ugroziti nastupanje sportista na takmičenjim, nakon čega je lider njegove partije SNP-a, Vladimir Joković, kazao da Bratić više nema podršku ove partije.

Krivokapić je u junu razriješio funkcije svoju savjetnicu za ekonomska pitanja, Gordanu Radović. Radović je predvodila listu “Ne damo Nikšić” na izborima održanim 14. marta. Bila je, takođe, jedna od bliskih saradnika Krivokapića i u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore

Gotovo istovremeno, premijer je razriješio i generalnog sekretara Vlade, Boža Milonjića, na čije mjesto je potom imenovana Žana Praščević Milačić. 

Milonjić je nakon razriješenja kazao da je insistirao na potpisivanju Temeljnog ugovora od strane premijera, te da da je to bila ključna tačka sporenja.

“Tražio sam da se ispoštuje obećanje i data riječ. Baš kao što treba ispuniti svaku obavezu na putu evropskih integracija. Svoj stav sam iznio pred njegovom svetošću Patrijahom Porfirijem, tada vladikom Joanikijem, članovima Sinoda, Premijerom Krivokapićem, ministrima i savjetnicima”, kazao je Milonjić.

Tokom februara ostavke na mjesta premijerovih savjetnika za bezbjednost i unutrašnju politiku podnijeli su Aleksandar Novović i Željko Savović. Njih dvojica su tada saopštil i da su ostavke podnijeli iz ličnih razloga.

U martu je ostavku podnio i jedan od najbližih saradnika Krivokapića tokom predizborne kampanje a potom i savjetnik premiejra za spoljnu politiku Srećko Crnogorac, takođe, kako je navedeno, iz ličnih razloga.

I u resornim ministarstvima tokom proteklih mjeseci bilo je mnogo “razilaženje” ostavki ali i otkaza.

VLADA: Nije bilo bojkota, ministri su na putu; VUKOVIĆ: Raspad sistema

ĐUKANOVIĆ: Vlada na izdisaju, Crna Gora sa njom propada

Sjednica Vlade je u četvratak je, prvi put u istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori, odložena zbog nedostatka kvoruma, a potom je zakazana lektronska sjednica na kojoj je razriješen Damjanović.

V.M.

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com