“Ima razloga za optimizam uoči predstojeće turistitičke sezone, a posebno veliki potencijal je Bliski istok” - Volim Podgoricu

“Ima razloga za optimizam uoči predstojeće turistitičke sezone, a posebno veliki potencijal je Bliski istok”

Ima razloga za optimizam uoči predstojeće turistitičke sezone, a posebno veliki potencijal predstavlja tržište Bliskog istoka i uvođenje avio-linije Rijad-Tivat je dobar signal, kazali su predstavnici Vlade, državnih kompanija i Nacionalne turističke organizacije. Gosti emisije “Okvir” bili su predsjednik Odbora direktora Hotelske grupe Budvanska rivijera Mijomir Pejović, državna sekretarka u Ministarstvu turizma Ivana Đurović, predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Nebojša Đoković i Amel Dedeić, predstavnik Nacionalne turističke organizacije.

Pejović rekao je da najave za predstojeću sezonu nijesu loše, i da su prije izbijanja rata u Ukrajini bile još i bolje. Međutim, kako je ukazao, moraćemo se prilagođavati. Naglasio je da je rani buking dobro promovisan i da sa Zapada dolaze dobre najave.

“Vjerujem da ćemo na kraju ove sezone moći da sumiramo ukupno zadovoljavajuće rezultate. I devedesetih godina prošlog vijeka, tokom burnih dešavanja u ovom regionu, imali smo dobre sezone. Jedino 2020. godine, kada su političkom odlukom imali zatvorene granice, imali smo nezadovoljavajuću sezonu”, rekao je Pejović.

Đurović je rekla da je posljednjih mjeseci uloženo mnogo napora da spremni dočekamo ljetnju sezonu. Ona je kazala da je zimska sezona bila odlična, i puno je urađeno da sve prođe kako treba.

Kako je navela, posebno dobre najave za predstojeću sezonu došle su sa Bliskog istoka.

“Dostupnost je mnogo veća, a posebno moram da kažem da je naš paviljon na EXPO u Dubaiju posjetilo oko 100.000 ljudi. Abu Dabi je naša strateška ruta a novo tržište je Saudijska Arabija”, poručila je Đurović.

Osvrćući se na izuzetno visoke cijene na primorju, posebno u Starom gradu Kotoru, ona je kazala da cijene formira tržište.

“Dešavanja na svjetskom nivou su takva da se moramo truditi da ih amortiuzujemo i nađemo način da se izborimo sa negativnim pojavama, poput pandemije”, kazala je Đurović.

Ona je navela da je dobra karakteristika Crne Gore što može da pruži ugođaj gostima različite platežne noći, i što svako može da nađe ono što želi, posebno što se ponuda razlikuje od grada do grada.

“Mislim da je dobro da postoji ta raznovrsnost ponude”, rekla je Đurović.

Đoković je rekao da će ove sezone biti pet novih avio linija i 15 obnovljenih. Kazao je da najave daju osnov za umjereni optimizam.

“Sa Aerodroma Tivat nove linije su Prag, Rijad i Kraljevo a obnovljene stare linije su Baku, Oslo, Brisel, Ajndhoven i Helsinki. Iz Podgorice nove linije su Tel Aviv i Jerevan, obnovljene linije su Pariz, Nant, Lion, Bolonja, Milan, Poznanj, Kopenhagen, Atina, Franfurt i Pardubice u Češkoj”, naveo je Đoković.

On kaže da je avio-saobraćaj bio najviše ugrožena industrija tokom teških dana pandemije, ali ističe da smo ove godine dostupniji stranim gostima nego ranije.

“Tržište Bliskog istoka je veliki potencijal, postoji interesovanje, jer je Crna Gora novo odredište za mnoge zemlje, kako sa Bliskog istoka tako i za neke iz bližeg okruženja, među mlađima posebno”, rekao je Đoković.

On kaže da naši aerodromi nisu tranzitni, nego krajnja destinacija.

“Stoga je potrebno puno napora da kreiramo tražnju, i posebno sarađujemo na tom planu sa niskobudžetnim avio-kompanijama”, istakao je Đoković.

Dedeić je rekao da možemo ove godine imati dobru turističku sezonu. Navodi da dešavanja u Ukrajini jesu došla kao iznenađenje, te i da su prije rata imali brojne planove.

“Tražili smo načine da nadomjestimo taj gubitak, i mislim da smo na dobrom putu da ublažimo te negativne efekte. Teško možemo da nadomjestimo sasvim taj gubitak, ali možemo da ga ublažimo. Potencijal su tržišta Izraela i Luksemburga, očekuje se i otvaranje avio linije Rijad Tivat, što je veliki potencijal za Crnu Goru. Rijad sada ima 7,7 miliona stanovnika, to je ogroman potencijal. Kao NTO radimo na promociji, osluškujemo potrebe tog tržišta, i da se nekako nametnemo na što bolji način “, rekao je Dedeić.

On je kazao da su dobre procjene i u vezi Luksemburga.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com