Joković sa Plavšićem: Crna Gora ostvarila značajan napredak u borbi protiv životinjskih bolesti - Volim Podgoricu

Joković sa Plavšićem: Crna Gora ostvarila značajan napredak u borbi protiv životinjskih bolesti

Pomoćnik direktora Svjetske organizacije za zdravlje životinja WOAH i regionalni direktor organizacije za Evropu, Budimir Plavšić u okviru radne posjete Crnoj Gori sastao se sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimirom Jokovićem i direktorom Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimirom Đakovićem.

“Plavšić je boravio u Crnoj Gori u okviru ekspertske misije koju je WOAH u saradnji sa Kancelarijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), kroz mehanizam “GF TADs”, organizovao kao pomoć Crnoj Gori, a po dobijanju obavještenja o prvim slučajevcima afričke kuge svinja u populaciji divljih svinja”, saoppšteno je iz MPŠV.

Na sastanku je, pored aktuelne teme povodom afričke kuge svinja, bilo i riječi o dosadašnjoj saradnji između WOAH-a i Crne Gore preko Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede, a razmatrane su i mogućnosti nove saradnje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković istakao je da je saradnja WOAH-a sa Crnom Gorom od velike važnosti, kako kroz borbu protiv bolesti životinja i uticaja na javno zdravlje, tako i kroz važnost plasmana naših proizvoda na evropskom i svjetskom tržištu, ali i olakšan transport roba i živih životinja.

“Gospodin Plavšić pohvalio je dobru saradnju ove organizacije sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kroz niz projekata koje je ova Uprava realizovala u saradnji sa WOAH-om, kao i značaj učešća Crne Gore na međunarodnim aktivnostima kojima WOAH i FAO pružaju podršku”, navodi se u saopštenju.

Novi informacioni sistem , kao i slobodan status Crne Gore od bolesti bjesnila, praćenje kretanja životinjskih bolesti i efikasna borba protiv istih, pokazuju da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u ovoj oblasti. Sama pojava afričke kuge svinja u blizini granice i u populaciji divljih životinja, dokaz su da je veterinarski sistem Crne Gore dao sve od sebe da preduprijedi pojavu ove bolesti.

“Direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković zahvalio se gospodinu Plavšiću na izuzetno brzoj reakciji i slanju ekspertske misije u Crnu Goru, i rekao da je ovo dokaz da Crna Gora u organizaciji WOAH ima pouzdanog partnera. Predočio je rezultate dosadašnje saradnje između Crne Gore i ove organizacije, ali i predloge i ideje za novu saradnju”, dodaje se u saopštenju.

Svi učesnici sastanka složili su se da će i u narednom periodu očuvati dobru saradnju, ali i raditi na unaprijeđenju iste.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com