Ko je drugi šef ekipe iz Granda? - Volim Podgoricu

Ko je drugi šef ekipe iz Granda?

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrđuje ko je uz Aleksandra Aca Mijajlovića drugi šef kriminalne organizacije iz Granda, saopšteno je Vijestima iz nezvaničnih izvora.

AKCIJA SPO: Uhapšen Aleksandar Mijajlović i još pet osoba, osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije

U spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje rukovodi predmetom, navodi se da su članovi te organizovane grupe krijumčarili cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine – od 2019. do kraja 2021. godine, pišu Vijesti.

“Mijajlović i još jedna osoba tu organizaciju, prema dostupnim dokazima, stvorili su 2019. godine”, tvrdi sagovornik lista.

Prema tim informacijama, među podacima proslijeđenim iz Europola navodno su i prepiske sa kriptovane telefonske Skaj aplikacije, u kojoj su, tvrde istražitelji, učestvovali uhapšeni. Neki od njihovih branilaca negirali su te tvrdnje.

Višemjesečna akcija SDT-a rezultirala je hapšenjem, kako tvrde upućeni, samog vrha takozvanog Grand klana, sa Aleksandrom Acom Mijajlovićem na čelu.

Operacija pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) počela je u ponedjeljak, kada je slobode lišeno osam osoba. Lisice na ruke potom su juče stavljene još trojici osumnjičenih.

Pod optužbom za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje, uhapšeni su Mijajlović, zatim policajci Milenko Mića RabrenovićRadoje RabrenovićDragan Backović i Mirko Mijušković, zatim Dejan JokićGolub VojinovićMilan VukadinovićZoran Žuti ĐukanovićMilan Rogač Mileta Simanić.

Osim za drugim organizatorom, prema informacijama Vijesti, istražitelji tragaju za još nekoliko osoba koje su učestvovale u tom nezakonitom poslu, a koje se sada u tužilačkim spisima vode kao NN lica.

Većina uhapšenih juče je saslušana u Specijalnom državnom tužilaštvu, nakon čega im je specijalni tužilac Miroslav Turković odredio zadržavanje do 72 sata. U tom roku moraju biti izvedeni pred sudiju za istragu, koji će odlučiti o zahtjevu da im odredi pritvor.

Zadržani da ne pobjegnu

Mijajlovićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, kazao je da je njegov branjenik negirao krivicu, te da će mu biti određeno zadržavanje, nakon čega će biti priveden sudiji za istragu u Višem sudu.

“Aleksandar je u cjelosti negirao izvršenje krivičnog djela, i to je to. Kazao je da mu je nepoznato i s tim nema dodirnih tačaka, vidjećemo u daljem toku postupka kako će stvari da se razvijaju. Ono što mu je pročitano, njemu je bila totalna nepoznanica. Ja znam da će ovo nekoga da zaboli, posebno jednoga koji seiri od sinoć i udavi crnogorsko javno mnjenje i narod, znate na koga mislim, da mu ne pominjem ime, ali uglavnom to je to, i što se kaže, ja vjerujem svom poslodavcu, prijatelju i klijentu”, rekao je Piperović.

Krivicu je negirao i uhapšeni biznismen Dejan Jokić, kazao je Vijestima njegov pravni zastupnik, advokat Danilo Mićović.

“Moj branjenik kategorički je negirao učešće u bilo kakvim kriminalnim aktivnostima, kako u pogledu krivičnih djela krijumčarenja, tako i u pogledu članstva u kriminalnoj organizaciji”, kazao je Mićović.

Dodao je da ne može govoriti o detaljima iz predmeta, jer je označen stepenom tajnosti.

I Golub Vojinović negirao je optužbe koje mu SDT stavljla na teret, kazao je za Vijesti njegov branilac, advokat Bojan Korać, naglasivši da zbog oznake tajnosti ne može iznositi detalje iz predmeta.

“Moj branjenik je negirao izvršenje krivičnog djela i članstvo u kriminalnoj organizaciji”, kazao je Korać.

Brodovi stizali iz UAE

Izvor blizak istrazi kazao je Vijestima da specijalni tužioci sumnjiče grupu okupljenu oko Mijajlovića i još jedne, za sada neidentifikovane osobe, da su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u barsku luku dopremali brodove cigareta koje su nakon toga krijumčarili.

Navodno, cigarete su po prispjeću u luku smještane u skladišta u Slobodnoj carinskoj zoni.

“Jedan dio odatle je, nelegalnim kanalima, plasiran na sivo tržište na teritoriji Crne Gore. Veći dio krijumčarn je ka zemljama okruženja”, kazao je isti sagovornik.

Neke od osumnjičenih policajaca SDT tereti da su “pokrivali” trasu kojom su pripadnici Grand ekipe prevozili cigarete od barske luke do tajnih lokacija u Podgorici i okolnim mjestima, ali i do graničnih prelaza.

Specijalni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić, nakon prekjučerašnjeg hapšenja objasnio je Vijestima da su tu akciju sproveli u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), koja već godinama ovdašnjim istražiteljima dostavlja materijal na osnovu kojeg je uhapšeno više desetina osoba navodno povezanih sa organizovanim kriminalom.

Takozvani Grand klan više funkcionera prethodne vlade označavalo je glavnim švercerima cigareta:

“Ovi ljudi na čelu su kriminalne piramide”, kazao je bivši premijer Dritan Abazović, nakon što su ga kompanija Bemax, njen vlasnik Ranko Ubović, Mijajlović i bivši bezbjednjak Zoran Lazović tužili za klevetu zato što ih je označio kriminalcima.

Mijajlovićevog imena zvanično nema u firmi Bemax, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta.

On je, međutim, direktor kompanije “Alec Montenegro”, čiji je osnivač Bemax. Takođe, član je Upravnog odbora firme “Arena B”, čiji je osnivač takođe zvanično Ubovićeva kompanija. Ovlašćeni je zastupnik i firme “S & I INVEST”, čiji je vlasnik takođe Bemax.

Oduzeti luksuzni četvorotočkaši

Više luksuznih automobila i jedan četvorotočkaš policija je oduzela u akciji hapšenja osumnjičenih za šverc cigareta.

Ta prevozna sredstva juče su ispred prostorija Specijalnog policijskog odjeljenja utovarena na šlepu i premještena na drugu lokaciju, na kojoj će se i vještačiti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com