KOLIKO PREMIJERU TRAJU ANTITIJELA? (VIDEO)

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić mnogo puta je, od 30. avgusta prošle godine, djelovao suprotno onome što je govorio i propagirao, a taj kontinuirani proces i takvo poimanje “liderstva” dovelo je do potpunog potonuća, već urušenog tokom protekle tri decenije, povjerenja građana u institucije države.

Da li prvi čovjek države koji, makar u svom javnom djelovanju, ne živi ono što propagira, zaista očekuje da građani poštuju i žive to što on propagira?

Novoustoličeni episkop Metodije može da zahvali premijeru, ministrima, poslanicima… što je svečanost u Beranama i poruke sveštenstva sa nje poslate, ostala u debeloj sjenci prizora iz VIP lože.

Foto VOP

Kako su građani reagovali, najbolje govori foto montaža koja se nakon ustoličenja dijelila na društvenim mrežama. Na jednoj polovini fotografije su najviši državni funkcioneri koji ne poštuju mjere koji su sami donijeli, a na drugoj polovini su mala djeca u školskim klupama sa maskama!

Dok se crnogorskim građanima krše prava na slobodu kretanja, rad, pa i kruh duhovni – kulturu – da biste ušli na podgorički Sajam knjiga morate imati kovid pasoš – državni funkcioneri, na čelu sa premijerom, šalju poruke, mnogo jače nego da su izgovorene, da za njih ništa od toga – ne važi.

Od sahrane Mitropolita Amfilohija do ustoličenja episkopa Metodija

Nakon sahrane mitropolita Amfilohija 1. novembra prošle godine, tada još mandatar Zdravko Krivokapić kazao je da nije imao masku jer, navodno, ima antitijela. On je tada kazao da je “prebolio koronu na nogama”

“Izvinjavam se što na sahrani mitropolita Amfilohija nisam imao masku. Ja sam na taj način iskazao nepoštovanje, iako pouzdano znam da sam kovid prebolio na nogama, a to govore antitijela. Preležao sam koronu i ne znajući da je imam”, rekao je tada Krivokapić.

Obzirom da su naučnici dokazali da organizam stvara antitijela oko 10 dana nakon infekcije, to znači da je premijer bio zaražen najkasnije u prvoj polovini oktobra prošle godine, dakle prije skoro godinu dana.

Nauka je, takođe, dokazala, da je maksimalan vijek antitijela nakon preležanog kovida šest mjeseci.

Ukoliko premijer i dalje ima antitijela od korone odbolovane prije godinu dana, o tome bi svakako trebao informisati medicinske naučnike.

Takođe, naravno da i premijer Zdravko Krivokapić mora imati pravo na slobodu izbora, kada je vakcinacija u pitanju, ali ne može istovremeno zabranjivati građanima da imaju pravo slobode izbora.

Za razliku od evropskih država, pa i država regiona, gdje i pripadnici različitih političkih opcija vode žustre javne polemike u parlamentima i u medijima, po pitanju mjera, vakcinacije, legislative… u Crnoj Gori se, do sada, nijedan političar, ni iz vlasti niti iz opozicije, nije oglasio povodom, de fakto, kršenja prava građana i diskriminacije onih koji ne žele da se vakcinišu.

U nedjelju su građani koji su na podgorilčkom trgu protestovali protiv mjera i kršenja građanaskih prava i sloboda, pozvali na javnu debatu i potpisivali peticiju protiv antikovid mjera.

MITROPOLIT O VAKCINACIJI: Građani treba da imaju slobodu da odluče

DR NIKOLA FATIĆ NA PROTESTU: Preživjećemo kovid, ali ne znam hoćemo li preživjeti mjere koje veze nemaju sa medicinom i naukom (VIDEO)

Premijer je nastavio da se izvinjava zbog nepoštovanja mjera koje sam donosi, a izgovor o antitijelima davao je još nekoliko puta u proteklih 11 mjeseci, jednom prilikom i kada su ga novinari upitali da li će se vakcinisati.

Krivokapić se dramatičnim apelom obratio građanima 3. marta, ponovo se izvinio jer nije nosio masku i poručio da razlog leži u činjenici da ima antitijela. Poručio je i da “moramo svi da poštujemo mjere bez izuzetka”.

Tada se oglasila i ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, rekaviši da će “skrenuti pažnju” svim članovima Vlade i premijeru Zdravku Krivokapiću da moraju poštovati epidemiološke mjere i dati primjer ostalima da i oni to čine.

Samo tri dana nakon apela građanima da se svi pridržavaju mjera i izvinjenja što to ne čini, premijer Krivokapić je predvodio delegaciju Vlade na sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija u Trebinju.

U to vrijeme za građane važila je i mjera zabrane kretanja između gradova u Crnoj Gori. O putovanjima van granica se nije ni pomišljalo. Porodice preminulih u Crnoj Gori u to vriijeme su sahranjivale svoje najbliže u tišini, same, bez prisutva prijatelja i rodbine da podiijele tugu.

Nevakcinisani premijer koji građane ubjeđuje da se vakcinišu i diplomatski obećava 70 odsto vakcinisanih u Crnoj Gori do naredne jeseni, kontinuirano pokazuje da ne poštuje građane svoje države, da im potcjenjuje inteligenciju i da ih smatra “vinskim mušicama” koje se ne sjećaju što je juče bilo niti će se sjutra sjećati što je bilo danas.

Ne pomažu izvinjenja na koja smo navikli

“Mislim da je to jedna vrsta neodgovornosti. Ne pomaže Crnoj Gori ni zdravstvenim vlastima, jučerasnje slike ne pomažu nikom”, kazala je povodom slika iz Đurđevih stupova epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić za TVCG.

Ne bi pomoglo, kaže Popović Samardžić, ni novo izvinjenje, na koja smo već navikli. Ali, pomogla bi dosljednost.

“Ne možemo svaki put kad prekršimo mjere da se izvinjavamo građanima zbog toga, oni moraju svojim ponašanjem da pokažu šta je to odgovorno ponašanje, oni moraju svojim ponašanjem da uvjere građane u svrsishodnost tih mjera, ponašanje, javno djelovanje mora da bude usklađeno sa izgovorenom riječju”, dodaje epidemiološkinja.

A riječi se pamte. Tako bi trebalo da je i sa zakonima i mjerama kojima su građani ovih dana satjerani u ćošak.

“Ne možemo da imamo situaciju da se mjere pravila zakoni donose za jedne ljude, za jedne ne vazi. Dvostruki aršini su nesšo što je urušilo povjerenje građana u mnoge institucije u Crnoj Gori, i to je praksa sa kojom moramo da raskinemo”, ističe Popović Samardžić.

“Posljednjih dana poruke koje šalje premijer u vezi sa vakcinacijom, da bi to radio mora prvo svojim primjerom da pokaze da vjeruje u to što govori”, dodaje Popović Samardžić.

U suprotnom, građani će kad tad nedosljednost znati da kazne.

V.Mitrović

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com