Markoviću 7 godina robije zbog šverca 20 tona kokaina u Filadelfiji

Crnogorski državljanin Boško Marković (39) osuđen je na sedam godina zatvorana, pred američkim sudom, zbog umiješanosti u šverc 20 tona kokaina 2019. godine u Filadelfiji, piše inquirer.com.

On je, kako je presuđeno, nadgledao krijumčarenje i skrivanje narkotika na brodu “MSC Gayane”. Navodno je za to trebao da bude plaćen milion dolara.

U julu 2019. godine u Filadelfiji u Sjedinjenim Američkim Državama zaplijenjeno je 20 tona kokaina. Navodno je, kako piše “Inkuirer” , pred sudijom kazao da se kaje i da želi da se vrati u Crnu Goru.

“To je jedno od najvećih zaplijena droge u istoriji SAD. Marković (39) iz Crne Gore bio je najstariji član posade na brodu MSC Gajane kojeg su uhapsile savezne vlasti nakon istrage. Prošle godine se izjasnio krivim zbog optužbi za trgovinu drogom. I dok su neki od sedmorice drugih optuženih članova posade, od kojih je Marković regrutovao u zavjeru dok “Gajane”  bile na moru, od tada otkrili koliko novca su očekivali da će platiti balkanski trgovci drogom koji finansiraju nezakonitu pošiljku, svi iznosi citirane u sudskim spisima – otprilike 50.000 do 60.000 dolara po učesniku – bile su znatno manje nego što je Markoviću ponuđeno na dan isplate. Njegova uloga je bila neophodna “, rekao je pomoćnik američkog tužioca Jerome Maiatico, piše inquirer.com.

Šema krijumčarenja vjerovatno ne bi bila moguća bez glavnog oficira.

“Ipak, kako su to tužioci prikazali na sudu u četvrtak, znatan neočekivani prihod koji se Marković nadao nije dobio ništa u poređenju sa procjenjenih milijardu dolara. Osam članova posade priznalo je krivicu dok se istraga nastavlja u rekordnoj  zaplijeni od 20 tona kokaina na brodu Philli. Obraćsaopštili su priču sličnu onoj koju su naveli ostali članovi posade Gajane, koji su do sada osuđivani na zatvorske kazne u rasponu od dvije do šest godina”, prenosi ovaj medij.

Navode i da je Marković “odrastao u primorskoj crnogorskoj zajednici poznatoj po dvije primarne industrije – hiljadama članova posade koje pruža međunarodnim brodarskim kompanijama i nasilnim narko-bandama koje nadgledaju krijumčarske rute do većeg djela Evrope”.

“Kao i četvorica ostalih, rekao je da su mu se obratili na Balkanu, prije nego što su trgovci ljudima koji žele da ga regrutuju uopšte krenuli na putovanje 2019. godine. Cijena koju su nudili više od milion dolara daleko je premašila njegovu godišnju platu od otprilike 108.000 dolara godišnje. I dok je glavni brodski pomoćnik – odgovoran za, kako je to opisao njegov advokat, nadgledanje „gotovo sve“ u vezi sa svakodnevnim operacijama “Gajane”. Marković je bio u ključnoj poziciji da obezbjedi da se utovar droge u tajnosti odvija kako je planirano i da je nedozvoljeni teret ostao neotkriven dok se “Gajan” probijao od luke do luke. Koristeći telefone koje je dobio, koordinirao je sa dobavljačima kokaina u Južnoj Americi da tajno puni sitne vreće napunjene bijelom “ciglom” iz glisera koji su se pod okriljem mraka približavali “Gajanu”, na nekoliko tačaka tokom putovanja između Paname i Peruanska obala. Regrutovao je druge članove posade da sakriju drogu u brodskim kontejnerima koji prevoze teret poput vina, ekstrakta povrća, čileanskih suvih oraha, otpadnog metala i druge legitimne robe koja je išla za Evropu, Afriku i Aziju. Ali kada su američke vlasti presrele brod dok se uvlačio u Filadelfiju na putu za Roterdam, Holandija, Markoviću i njegovim kolegama iz posade preostalo je da plate cijenu. „Iako je gospodin Marković bio glavni starešina, njegova uloga u krivičnom djelu bila je prilično slična svima drugima koji su u tome učestvovali“, rekao je Koper.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button