MITROVIĆ O KRIZI: Mala i srednja preduzeća su KIČMA PRIVREDE, a o njima malo ko razmišlja (VIDEO)

"Svi samo traže - dajte nama naše a poslodavac dolazi u situaciju da li će preživjeti ili neće", kazao je Mitrović

Predrag Mitrović, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore, kazao je, gostujući u “Otvorenom studiju” na VOP TV-u, na temu “Ide li gladna i hladna zima?” da poslodavci jako teško preživljavaju aktuelnu krizu Crnoj Gori.

“Kada kažem “poslodavci” mislim na 99 odsto od ukupnog broja poslodavaca koje čine mala i srednja preduzeća i to je kičma privrede i razvoja jedne države o kojima, svakako, malo ko razmišlja”, kazao je Mitrović.

U emisiji su gostovali i ministar ekonomije i turizma Goran Đurović, ministar poljoprivrede, ruralnog razvoja i šumarstva i potpredsjendik za ekonomiju Vladimir Joković i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Mitrović je kazao da je dobro što su ministri u Vladi trentno takođe poslodavci.

“Vjerujem da su, stupajući na pozicije u Vladi imali snažnu volju i namjeru da riješe brojne probleme, ali su vidjeli da je sve kompleksno i komplikovano, i da se često dolazi na gotovu štetu”, kazao je Mitrović naglašavajući da se mora naći konsenzus, i sa sindikatima naći kompromise, pa makar krenuli od toga da se saglasimo “da li želimo da nam bude dobro”.

“Nama je svejedno ko je personalno na funkcijama u Vladi, danas ovaj sjutra onaj, ali ako niko ne riješava probleme naše, ostaćemo da se vrtimo u krugu”, rekao je.

Naglasio je da su troškovi poslovanja uvećani, iako se u Crnoj Gori desio fenomen pa je registrovano oko 2.000 novih firmi.

“Ali mi smo netipična ekonomska zajednica. Statistički podaci koji govore o dobrim ekonomskim rezultatima, su pod znakom pitanja. Podaci četiri institucije koje nam daju statističke podatke, uglavnom se razlikuju što je problematično za vođenje ekonomskih politika. Zasigno je da smo sada u delikatnoj situaciji. Imali smo tranziciju, pa nas je dočekala korona koja je prilično ranila privredu, ali to ne zabrinjava mnogo administraciju i sindikate”, kazao je Mitrović i dodao:

“Svi samo traže – dajte nama naše a poslodavac dolazi u situaciju da li će preživjeti ili neće. Zadnje resurse kojima raspolaže, pa čak  stavljajući pod hipoteku i privatnu imovinu, da bi sačuvao radna mjesta i plaćao poreze i doprinose”, kaže Mitrović.

Sa druge strane nas je, naglašava, dočekala i energetska kriza, koja ne može da se sagledava van konteksta ukupne krize.

“Mi moramo napraviti konsenzus da li imamo krizu, kakva je to kriza, i da li imamo menadžere koji mogu da upravljaju krizom, odnosno resursima. Moje mišljenje je da imamo jako malo menadžera, koji su spremni na to, koji bi se prihvatili tog teškog izazova i u sklopu energetske krize imamo dodatni teret za poslodavce. U Makedoniji je cijena struje skočila čak četiri puta što je frapantno, to kod nas sigurno ne bi polovina malih i srednjih preduzeća izdržati”,kazao je Mitrović.

On je naglasio da mi treba da predivdimo kakav će kriza imati intenzitet – manji, veće – u kavo virjeme dolazi, kakve politike treba da vodimo u  tom dijelu, šta znači ljeto, što znači zima. Što se tiče energetskog sektora, mi recimo zbog turističke sezone trošimo više ljeti nego zimi, ali već je “počeo proces prelaska turističkog talasa na sjever Crne Gore, i moramo kreirati politike u skladu s tim”.

Mitrović je rekao i da je svaka vlada obavezna da stvori dobar biznis ambijent.

“On u Crnoj Gori, nije baš, održiv jeste, a može mnogo bolje. Može i do dvije milijarde od turizma. Naše ankete pokazuju da još jedan dupli budžet postoji na crnom tržištu. Postoji mnogo biznis barijera. Mnogo analiza smo radili i anketa koje su pokazale gdje su biznis barijera”, kazao je Mitrović.

On je naveo primjer Hrvatske i Albanije koje imaju “turističko zaleđe” koje snabdijeva hoteliijere

“Pozadina Budve ili Ulcinja, Herceg Novog, trebalo bi da imaju masline, sir iz ulja, i još pedesetak proizvoda. Mi to nemamo. Turističko zaleđe praktično ne postoji, a to je preduslov za dobru turističku sezonu”, kazao je Mitrović.

On je podsjetio da Crna Gora ima 50.000 nezaposlenih na birou rada a 20.000 radnih dozvola za strance.

“Ali niko ovdje ne priča o ekonomiji, svi pričaju o politici. Mi moramo napraviti društveni konsenzus koji će riješavati ove stvari. Niko ovo ne može segmentalno riještiti, sve je isprepletano i kompleksno. Našli smo desetine zakona koji ruše jedan drugi. Trebaju nam godine da bismo samo to riješili”, kazao je Mitrović.

On je rekao da ministar rada otvoreno lobira za jedno poslodavačko udruženje koje je osnovala Privredna komora.

“Elementarne stvari ne poznaje. Međunarodna organizacija rada striktno zabranjuje takve stvari. Bussines Europe striktno zabranjuje, Vlada i društvo je će doći u problem zato što neko želi privatno nekoga da pozicionira radi nekih partijskih ili drugih aktivnosti “, kazao je Mitrović.

Naglasio je da Crna Gora ne upravlja svojim ogromnim resursima.

“Mi ne upravljamo resursima. Samo ih koristimo, bilo da se radio o blagu drveta koje imamo, ili mora, rijeka, jezera. Rijetko imamo menadžere – a to je obaveza države i vlade – da kvalitetno upravljaju resursima”, kazao je.

Prognozirao jeda će sledeća godina biti mnogo problematičnija s aspekta rada i migracije radnika, te da bi trabalo prekvalifikovati makar pet odsto od 50.000 nezaposlenih.

Cijelu emisiju možete odgledati na Jutjub kanalu VOP TV. 

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com