NIKO NIJE SIGURAN: Elon Musk i Edvard Snouden pozivaju da NE KORISTIMO WhatsApp za komunikaciju - Volim Podgoricu

NIKO NIJE SIGURAN: Elon Musk i Edvard Snouden pozivaju da NE KORISTIMO WhatsApp za komunikaciju

Aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp traži od korisnika da se do 8. februar izjasne da li prihvataju novu, veoma kontroverznu, politiku privatnosti ili će im pristup aplikaciji biti onemogućen. Onima kojima je privatnost podataka i povjerljivost komunikacije važna, tvrde da postoje bolje aplikacije od ove.

Najava o novoj politici privatnosti na WhatsApp-u navela je mnoge korisnike da potraže alternative, a poznate ličnosti, poput Ilona Maska i Edvarda Snoudena, pozivaju korisnike da se opredijele za aplikacije koje više brinu o privatnosti naših podataka.

Čak su i tvorci WhatsApp-a, koji su aplikaciju prodali „Fejsbuku” 2014. godine za 18 milijardi dolara, okrenuli leđa svome čedu, a suosnivač Brajan Ekton je u intervjuu 2018. godine priznao: „Prodao sam privatnost svojih korisnika radi veće koristi“.

Koji su novi uslovi
Ukoliko pristanete na nove uslove WhatsApp-a to znači da će svi vaši korisnički podaci, uključujući i broj telefona biti dostupni „Fejsbuku“, koji je vlasnik WhatsApp-a

Svi korisnici treba da prihvate nove uslove do 8. februara 2021. ili će u protivnom izgubiti pristup svojim razgovorima i kontaktima.

Ažuriranje se dobija u obliku obavještenja u aplikaciji, koje korisnici mogu da ignorišu do naznačenog datuma.

Aplikacija u vlasništvu „Fejsbuka“ ima više od dvije milijarde korisnika širom svijeta, pa čak i ako se milioni odluče da prestanu sa korišćenjem WhatsApp-a, malo je vjerovatno da će njegova popularnost osjetno oslabiti.

Ali za one koji nisu zadovoljni novim uslovima i odredbama ili koji jednostavno žele da Fejsbukov ekosistem aplikacije ostave iza sebe, neki od alternativa u 2021. godini bi mogle biti sledeće aplikacije:

Telegram
Vjerovatno najomiljenija aplikacija za razmjenu poruka pored WhatsApp-a je Telegram, koji podržava mnoge iste funkcije, pa čak i neke dodatne.

Osnivač Telegrama Pavel Durov neprestano je kritikovao WhatsApp zbog uočenih problema sa sigurnošću i privatnošću, opisujući ga kao „opasan“ i tvrdeći da pod vlašću „Fejsbuka“ nikada neće biti bezbjedan.

„Ni jedan jedini dan u deceniji postojanja WhatsApp-a ova usluga nije bila sigurna“, napisao je Durov u objavi na svom blogu kada je otkriveno da je nalog Džefa Bezosa navodno hakovan zbog sigurnosne greške u aplikaciji.

Sa više od 400 miliona korisnika, Telegram je stoga već popularna i poznata alternativa korisnicima koji su više usredsređeni na privatnost.

Signal
Slično Telegramu i WhatsApp-u, Signal je besplatan, jednostavan za upotrebu i dostupan na svim glavnim platformama.

Za razliku od ove dve aplikacije, međutim, Signal koristi otvoreni kod za šifrovanje koji omogućava programerima bezbjednosti da ga testiraju na nedostatke i pronađu greške.

Ova dodatna sigurnost dolazi po cijenu nekih funkcija koje podržavaju druge aplikacije za razmjenu poruka, što znači da je nešto oštriji u svom izgledu i funkcionalnosti.

Popularan među milijarderima i disidentima, Signal nudi vjerovatno najsigurniji metod za komunikaciju u poređenju sa bilo kojom drugom aplikacijom za razmjenu poruka.

Viber
Sa oko 260 miliona korisnika, Viber je u pojedinim zemljama čak popularniji od Telegrama. Korisnici su obično regionalno opredijeljeni za ovu aplikaciju, što znači da će vam možda biti teže da pronađete prijatelja koji živi na dijelu planete gdej ova aplikacija nije tako popularna.

Njegova osnovna baza korisnika je u istočnoj Evropi, sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, mada ima korisnika i drugdje po svijetu.

Omogućava grupno ćaskanje, slanje glasovnih i video porika i podržava video i audio pozive. Slično kao na Telegramu i Votsapu, sve poruke na Vajberu su šifrovane, a takođe omogućava korisnicima slanje vremenski ograničenih poruka koje će poslije određenog roka biti izbrisane.

Trima (Threema)
Aplikacija Trima čije sjedište se nalazi u Švajcarskoj, sebe opisuje kao „servis za razmjenu poruka koji generiše najmanje korisničkih podataka“.

Korisnicima omogućava da koriste osmocifreni identifikacioni kod, a ne svoj broj telefona za povezivanje sa drugim korisnicima, dok se kontakti mogu verifikovati pomoću kju-ar koda.

Nudi nekoliko funkcija koje nisu dostupne na Votsapu, poput reagovanja na pojedinačne poruke i „zaključavanja“ pojedinačnih ćaskanja lozinkom.

Za razliku od ostalih navedenih opcija Trima nije besplatna, a jedan od njihovih slogane je i „ne plaćajte svojim podacima“.

Još jedan nedostatak, inače odlične aplikacije, je i taj što ima samo 10 miliona preuzimanja u Gugl prodavnici, što znači da će korisnicima biti jako teško da pronađu ljude sa kojima bi mogli da razmjenjuju poruke.

4 komentara

  1. The the next occasion I just read a blog, I really hope which it doesnt disappoint me approximately this one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I actually thought youd have some thing interesting to state. All I hear is actually a number of whining about something you could fix if you werent too busy in search of attention.

  2. I’m not sure why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  3. Nice post. I discover something very complicated on various blogs everyday. Most commonly it is stimulating you just read content off their writers and employ something from their website. I’d opt to apply certain while using content on my small weblog whether you do not mind. Natually I’ll provide link in your internet blog. Appreciate your sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com