ODT tvrdi da je predmet kompleksan: „Tunel“ zamršen pa probijaju rokove - Volim Podgoricu

ODT tvrdi da je predmet kompleksan: „Tunel“ zamršen pa probijaju rokove

Postupajući tužilac podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva nije u roku od šest mjeseci završio istragu u predmetu “Tunel”, navodno jer je predmet kompleksan.

Iz tog tužilaštva odgovorili su “Vijestima” da su prije dva dana obavijestili Više državno tužilaštvo o razlozima zbog kojih istraga nije završena u roku koji predviđa Zakonik o krivičnom postupku. To je učinjeno istog dana kada su dobili pitanja Vijesti.

Tim aktom predviđeno je da se istraga sprovodi na osnovu naredbe o sprovođenju istrage protiv određenog lica, kada postoji osnovana sumnja da je učinilo krivično djelo.

Propisano je da državni tužilac završava istragu kad nađe da je stanje stvari u istrazi dovoljno razjašnjeno, te da je dužan da o tome sačini službenu zabilješku.

“Državni tužilac će nakon završene istrage u roku od 15 dana podići optužnicu ili obustaviti istragu. Ako se istraga ne završi u roku od šest mjeseci, državni tužilac je dužan da odmah obavijesti neposredno višeg državnog tužioca o razlozima zbog kojih istraga nije okončana. Neposredno viši državni tužilac će preduzeti potrebne mjere da se istraga okonča”, propisano je članom 290 ZKP-a.

Obavijestili VDT da još rade

Iz ODT Podgorica kazali su da optužnica još nije podnijeta.

“Optužnica u pomenutom predmetu još uvijek nije podnijeta, jer se radi o kompleksnom predmetu u kome su preduzete brojne dokazne radnje, uključujući i složena vještačenja. Više državno tužilaštvo u Podgorici je dana 11. 04. 2024. godine informisano o razlozima trajanja istrage”, piše odgovorima iz ODT Podgorica.

Da je depo višeg suda obijen otkriveno je 11. septembra prošle godine, kada je i pokrenuta istraga.

Istog dana saznalo se da su lopovi u tu sudsku prostoriju ušli kroz tunel iskopan ispod zgrade u kojoj su smješteni Viši, Apelacioni i Vrhovni sud.

Tužilac Marko Mugoša krajem septembra 2023. godine donio je naredbu o sprovođenju istrage.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti nije je završio u roku od šest mjeseci, jer se, između ostalog, čekalo izručenje jednog od okrivljenih, Vladimir Erića, koji je slobode lišen u Švedskoj.

Branilac tog državljanina Srbije i Zećaina Ivice Piperovića, advokat Stefan Jovanović kazao je za Vijesti da je postupajuće tužilaštvo bio dužno da u roku od šest mjeseci obavijesti neposrednog višeg državnog tužioca je li istraga okončana ili ne, odnosno ako nije zašto nije:

“Nakon toga viši državni tužilac obavezan je da preduzme radnje kako bi se istraga okončala. Meni nije poznato da li je postupljeno na taj način, 6 odnosno u skladu sa odredbama Zakonika. Moguće je da na duže trajanje istrage utiče činjenica da treba provjeriti navode odbrane Erić Vladimira”, kazao je on.

Nije mu poznato jesu li tužioci probili rok: Jovanović
Nije mu poznato jesu li tužioci probili rok: Jovanović, foto: Boris Pejović

„Nema ni osnova sumnje“

Jovanović je dodao da za njegove branjenike ne postoji osnovana sumnja kada su u pitanju krivična djela za koja ih ODT tereti.

“Spisi predmeta koji su dostupni odbrani, tačnije dokazi do sada prikupljeni od strane ODT jasno govore da ne postoji osnovana sumnja u odnosu na okrivljene Ivicu Piperovića i Vladimira Erića kada su u pitanju krivična djela za koja se terete. Podsjećam da u odnosu na okrivljenog Ivicu Piperovića ne postoji ni jedan materijalni ili personalni dokaz da ima bilo kakve veze sa ovim događajem, izuzev mišljenja jedne od sao krivljenih, dok sa druge strane okrivljeni Erić je u svojoj odbrani pojasnio zašto je došao u Crnu Goru i da se istog dana vratio preko graničnih prelaza Šćepan Polje i Karakaj. On je zamolio postupajućeg tužioca da se obrati graničnoj policiji povodom provjere navoda njegove odbrane. Dao je šifru svog telefona, kako bi se taj uređaj provjerio, što sve govori da isti nema veze sa ovim događajem. Svakako, odbrana čeka završetak istrage kako bi tužilaštvo zauzelo konačan stav ili sud povodom ovog događaja”, rekao je Jovanović.

U depo Višeg suda u Podgorici provaljeno je 8. septembra, a lopovi su materijalne dokaze pohranjene u toj prostoriji krali do 11. septembra, utvrđeno je istragom podgoričkog tužilaštva i policije. Istražitelji su otkrili da je podzemni tunel, kroz koji su lopovi ušli u sudski depo, kopan od kraja jula.

Prema istim informacijama, istragom je do sada utvrđeno da su u tom periodu ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci, ali i da su obili zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje. Ukradeno je 19 komada oružja.

Da su učestvovali u tom kriminalnom poduhvatu, ODT tereti i Predraga Mirotića, Ivicu Piperovića, Katarinu Baćović, Nikolu Milačića, zatim državljane Srbije Veljka Markovića, Milana Markovića, Dejana Jovanovića i Erića.

Marijan Vuljaj osumnjičen je da je pomagao Baćovićevoj da se krije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com