“OŠTRO OSUĐUJEMO SVAKI VID NASILJA NAD DJECOM”: Oglasila se i direktorica Centra za socijalni rad Podgorica

Nakon nemilih scena koje su zabilježene kamerom od prije nekoliko dana, kada su radnici Centra za socijalni rad nasilno odveli djecu od oca, i nakon šti je snimak tih scena obišao Crnu Goru i region i izazvao nekoliko protesta i osuda velikog broja javnosti, oglasila se  direktorica Centar za socijalni rad za Glavni gradm mr Marina Popović.

Njeno saopštenje prenosimo integralno:

“Poštovani,

Svjesni da je događaj od 17.06.2021. godine duboko uznemirio crnogorsku javnost, izražavamo žaljenje nad stresnim iskustvom koje su djeca doživjela. Centar za socijalni rad prvenstveno postoji radi zaštite interesa djece, koja su im Ustavom, zakonima i međunarodnim konvecijama garantovana.

Takođe dodajemo da je ovoga dana službenik Centra za socijalni rad u Podgorici bio pozvan od strane policijskih službenika telefonskim putrem, radi prisustva dok se lice T.B. lišava slobode, a da je dogovoreno sa istim, da će majka, kao njihov takodje zakonski zastupnik preuzeti brigu i staranje o djeci, dok se on nalazi na izdržavanju
kazne zatvora. Iako u ovom momentu nismo znali razlog lišenja slobode, jer se izvršenje dešavalo nakon radnog vremena Centra za socijalni rad. T.B. se lišio  slobode po izvršnoj presudi Osnovnog suda, zbog odbijanja oca da dozvoli djeci kontakt sa majkom u dugom vremenskom periodu.

Kada je naš službenik izašao na teren, nije bio u mogućnosti da izvrši prekid izvršenja sudske presude, jer naši radnici, nemaju zakonsku mogućnost da prekinu izvršenje sudske presude. Ovo je u nadležnosti postupajućeg sudije ili sudskog izvršitelja, koji u ovom slučaju nisu bili prisutni, iako su bili u obavezi. Naglašavamo
da je prisutna radnica Centra nekoliko puta skrenula pažnju policijskim službenicima da su djeca pod stresom i da postupaju sa posebnom pažnjom.

Smatramo da je u ovom slučaju izostala dobra koordinacija medju ustanovama i da ova saradnja mora biti u budućnosti poboljšana i dobro osmišljena. Naša radnica, takodje moramo da istaknemo da nije vršila prisilu nad djecom, jer čujemo u javnosti da se ona vidi na snimku da odvodi djecu. Oštro osudjujemo bilo kakav vid nasilja nad djecom i prijavljujemo svako nasilje za koje smo u saznanju bilo kojim putem, tako smo postupili i u ovom slučaju. Službenici naše ustanove su obavezni da se pridržavaju cijelokupne zakonske legislative u vezi sa socijalnom i dječjom zaštitom, posebno štiteći prava djece.

Takodje dodajemo da je Odsjek za inspekciju socijalne i dječje zaštite izvršio nadzor nad predmetom, da su pokrenuti postupci radi utvrdjivanja eventualne odgovornosti svih službenika, da je proces u toku ispitivanja i da će se sankcionasati svako postupanje van naše zakonske regulative. Takodje je zbog zaštite djece i medijske
propagande izvršena zamjena postupajućeg voditelja slučaja na predmetu, kako bi se isključila mogućnost subjektivne procjene situacije.

Slučaj djece B.B. i T.B. se prati od strane našeg Centra od 2018. godine. Voditeljka slučaja je pratila porodicu i preduzimala potrebne radnje i mjere iz domena socijalne i dječje zaštite.

U vezi sa snimkom koji kruži internetom od 17.06.2021. godine, izražavamo duboko žaljenje zbog zloupotrebe djece na način što se snimaju, a potom se sardržaj dijeli putem internete, bez saglasnosti roditelja ili staratelja što je protivzakonito, a što dodatno etiketira i traumatizuje djecu.

Mnogo je važno istaći da smo svi u obavezi da zaštitimo djecu od štetnih uticaja medija i javnosti, što im je zagarantovano i pravima UN-a. Maloljetni B.B. i T. B. se redovno posjećuju i pruža im se psihosocijalna podrška, sa čim će se aktivno nastaviti u narednom periodu. Djeca imaju pravo i na majku i na tatu i obezbijediće se pomoć i podrška pri kontaktu sa oba roditelja. Slučaj se u našem Centru i dalje pomno prati, a stručni radnici će nastaviti da preduzimaju sve raspoložive mjere i radnje iz svojih nadležnosti.

Takodje osudjujemo sprovodjenje sudskog izvršenja bez potrebnog senzibiliteta u prisustvu djece, kao i bez prisustva svih nadležnih ustanova i bez njihove unaprijed osmišljene koordinacije. Potrebno je da se osigura da se prilikom sprovodjenja sudskih presuda , sprovede odgovarajuća profesionalna priprema i plan u cilju zaštite najboljeg interesa djece.”

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button