Otkazi za 200 radnika Toščelika nisu bili zakoniti - Volim Podgoricu

Otkazi za 200 radnika Toščelika nisu bili zakoniti

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer smatra da turski “Toščelik” ipak nije poštovao pojedine odredbe Zakona o radu kada su otpuštali radnike nikšićke Željezare. Inspekcija rada nedavno je kontrolisala “Toščelik” i zaključila da nisu prekršili zakon, iako su željezarci uporno tvrdili suprotno pozivajući sve nadležne institucije da provjere turskog poslodavca. Simović Zvicer je na svom fesjbuk profilu pojasnila zbog čega je zakonitost tih otkaza upitna navodeći primjer odluke poslodavca o pokretanju postupka za rješavanje viška zaposlenih od 2. juna ove godine koja, kako navodi, ne sadrži kriterijume za utvrđivanje zaposlenih za čijim radom bi mogla prestati potreba, što je jedna od ključnih informacija koju je poslodavac dužan da dostavi sindikatu u slučaju kolektivnog otpuštanja.

“Informisanje sindikata o kriterijumima za utvrđivanje viška zaposlenih ima za cilj obezbjeđivanje objektivnosti postupka kolektivnog otpuštanja, što je kod odluke od 2.6.2022. godine izostalo, pa ta činjenica dovodi u pitanje zakonitost čitavog postupka kolektivnog otpuštanja. Tako se ne zna na osnovu kojih kriterijuma su određeni 25 zaposlenih kojima nijesu uručeni otkazi – navela je ona.

Početkom septembra bez posla je ostalo preko 200 zaposlenih u Željezari.

Podsjetila je da obaveza poslodavca da sindikat informiše o kriterijumima za određivanje viška zaposlenih proizlazi i iz Konvencije Međunarodne organizacije rada br. 158 o prestanku radnog odnosa na inicijativu poslodavca (na čiju primjenu se naša država obavezala), koja u čl. 4 i 9 upućuje na postojanje “valjanog razloga”, koji može biti vezan i za operativne potrebe preduzeća bez kojeg razloga radni odnos radnika neće prestati. Simović Zvicer smatra da ne možemo govoriti o valjanom razlogu za otkaz u nedostatku kriterijuma koji bi opravdali “postojanje objektivnih razloga za prestanak radnog odnosa”. U rješenjima o otkazu, u koje je imala uvid, ističe da je navedeno da je nakon dostavljanja obavještenja sindikatu otpočeo proces konsultovanja koji je trajao 30 dana, ali da te faze nije bilo jer, kako pojašnjava, “konsultovanje” podrazumijeva dvosmjeran proces: slanje predloga od strane sindikata i odgovore poslodavca na te predloge.

” Poslodavac je samo poslao obavještenje sindikatu 2.6.2022. godine, ali dalje komunikacije sa sindikatom nije bilo. Zato je potrebno utvrditi da li se u međuvremenu sindikat na bilo koji način obraćao poslodavcu i da li je poslodavac izbjegavao postupak konsultovanja ” pojasnila je ona.

“Toščelik” je prekršio član 196 Zakona o radu jer je otpustio aktuelnog predsjednika sindikata i doskorašnjeg čelnika te organizacije kojem je funkcija prestala u junu ove godine. Simović Zvicer kaže da su ti otkazi nezakoniti jer član 196 zakona “predviđa zabranu prestanka radnog odnosa po osnovu prestanka potrebe za radom ovlašćenom sindikalnom predstavniku kod poslodavca, za vrijeme obavljanja sindikalnih aktivnosti i šest mjeseci nakon prestanka sindikalnih aktivnosti”. Istakla je da treba provjeriti i da li je među otpuštenim bilo roditelja koji imaju dijete sa smetnjama u razvoju, žena u toku trudnoće i korišćenja porodiljskog odsustva, zaposlenog koji koristi roditeljsko, usvojiteljsko i hraniteljsko odsustvo, kao i za samohranog roditelja sa djetetom do sedam godina života koje takođe od otkaza štiti Zakon o radu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com