PODGORICI FALI ČAK 10 ŠKOLA: Zgrade niču kao pečurke, a za škole “treba vremena” - Volim Podgoricu

PODGORICI FALI ČAK 10 ŠKOLA: Zgrade niču kao pečurke, a za škole “treba vremena”

Prebukiranost škola, pogotovo u glavnom gradu stari je problem koji se aktuelizuje svaki put uoči nove školske godine. Dok se još traži rješenje za učenike OŠ “Oktoih” na Zabjelu, roditelji su odlučni da od septembra bojkotuju nastavu ukoliko njihova djeca ne budu imala normalne uslove za učenje.

U Ministarstvu prosvjete, svjesni su da su prebukirane škole veliki problem, a za nove ustanove, iako su planovima predviđene, kažu, treba vrijeme, prenosi portal RTCG.

Pun kvart đaka, a niotkud škole. Lako ćete pogoditi da je riječ o podgoričkom Siti kvartu.

Ovdje u Siti kvartu zgrada nikne za godinu. A na ovoj poljani iako je to predviđeno DUP-om za sve ove godine nikako da se postave temelji škole ili vrtića, a to je prijeko potrebno ovom dijelu Podgorice.

Posljednjih godina ovo naselje se samo širi, pa sada imamo stambene blokove zvučnih imena, a djeca odavde idu u škole u drugim djelovima grada. Tako i trinaestogodišnji Janko Janković do škole u Bloku pet ide na točkovima.

“Do škole “Štampar Makarije” idem kada je lijepo vrijeme biciklom, a kada je kiša voze me roditelji, tako da svakodnevno moramo da se organizujemo da ne bi zakasnio”, objašnjava Janko.

Teško je gdje nema škole, a i u dijelovima grada gdje ih ima poput Zabjela odavno su pretijesne.

Škola “Oktoih” ima duplo više đaka nego što je njen kapacitet, pa više ne pije vodu ni režim od pet smjena.

Nadležni su zato predložili da se dio nastave organizuje u obližnjem poslovnom prostoru. Ono što je za njih rješenje za roditelje je problem.

“Mi čekamo odgovor od Ministarstva prosvjete da nam daju neku prihvatljiviju opciju, u suprotnom roditelji su toliko izrevoltirani da ćemo definitivno da bojkotujemo nastavu”, kazala je Marina Zvicer iz Savjeta roditelja OŠ “Oktoih”.

A u Ministarstvu prosvjete još traže rješenje za učenike “Oktoiha”. Ono što je u planu da se škole izgrade na Zabjelu i u Siti kvartu, to traje.

“Na žalost treba dosta vremena, vidjeli ste sa školom “Vladimir Nazor” nije se maklo sa jedne tačke, pa smo uspjeli i to da pokrenemo. Kada se riješi papirološki dio poteban je period od 2-3 god da bi nikla nova ustanova. Koristimo pomoćne objekte područne jedinice, preusmjeravamo djecu, sa upravama škola se dovijamo da bi sva djeca ostvarila svoje pravo”, objašnjava Aleksandra Kuč iz Ministarstva prosvjete.

Svake školske godine u prvi razred upiše se u prosjeku 8.000 prvaka. Podgorici trenutno nedostaje čak deset osnovnih škola, pokazala je posljednja analiza Prosvjetne zajednice. U posljednjih nekoliko decenija izgrađena je samo jedna škola u glavnom gradu, ona u Tološima. Iako zvono oglašava kraj školske godine, nema nade ni da će u septembru učionice biti manje tijesne.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com