POLITIČARI SE IGRAJU, GRAĐANI PLAĆAJU: Vlada srušena, nema mandatara, nema većine za raspuštanje Skupštine

Sve što se dešava na političkojn sceni Crne Gore proteklih mjeseci, pa i značajno duže, teško da se može nazvati ozbiljnom politikom. Izvjesno se ne može reći da su politički akteri vođeni interesima države i građana. Štoviše. Dešavanja na političkoj sceni podsjećaju na dobro izrežiranu predstavu čiji scenario ozbiljno preispituje zdrav razum publike i testira granice njihove tolerancije.

Nakon što je predsjednik države Milo Đukanović, umjesto da povjeri mandat za sastav vlade Miodragu Lekiću, na osnovu zahtjeva 41 poslanika, zatražio glasanje o skraćenju mandata parlamentu i vanredne parlamentarne izbore, ooglasili su se iz “stare većine” optužbama, ne samo na račun Đukanovića, već i međusobnim.

Prethodno su izostali potpisi GP URA, CIVIS-a i SNP-a, pa je neizbježno pitanje zbog čega potpisi nisu priloženi Đukanoviću uz predlog da mandat za sastav vlade povjeri Miodragu Lekiću. Upravo nedostatak potpisa bio je ključni argument, uz nedolazak na konsultacije, predsjedniku Đukanoviću da obrazloži

Juče se, nakon najave mogućih vanrednih parlamentarnih izbora, pojavio i spisak potpisa 41 poslanika saglasnih da mandatar bude Lekić.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio je da je Đukanović pokušao državni udar i pozvao ga da povuče predlog za skraćenje mandata Skupštini.

“Najnoviji udarac na parlamentarnu većinu, na Skupštinu, na izbornu volju je danas zaustavljen potpisima 41 poslanika”, kazao je Mandić pokazavši spisak sa potpisima.

Đukanović odbio Lekića, predložio izbore

MANDIĆ: Đukanović danas pokušao državni udar

KONATAR: URA će glasati protiv skraćenja mandata Skupštini

Đukanović je u obrazloženju svog predloga za skraćenje mandata Skupštini naveo da “lideri koalicije koji tvrde da imaju većinu nijesu se odazvali na konsultacije”.

“Nijesu priložili ni potpise većine poslanika, a pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije. Dakle, nijesam stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu”, naveo je Đukanović.

Za sada nema većine za skraćenje mandata Skupštini

O skraćenju mandata Skupštini raspravljaće se 30. septembra, ali je malo vjerovatno da će ovaj predlog dobiti većinsku podršku poslanika, nakon što su svi poslanici “stare većine” potpisali podršku Lekiću i taj dokument dostavljen Đukanoviću.

Sada je pitanje da li će Đukanović povući predlog za skraćenje mandata parlamentu, ili će se o tome, ipak, raspravljati na sjednici.

Šef poslaničkog kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar poručio je URA glasati protiv skraćenja mandata Skupštini. On je kazao da je nakon sastanka saopšteno da podrška Miodragu Lekiću za mandatara nije upitna i da je nisu dovodili u pitanje, te da su to i ponovili na jučerašnjem sastanku u Skupštini.

Istakao je da su sektor bezbjednosti i EU suština politike GP URA, od čega neće odustati.

 

V.M.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com