Popuštanje mjera u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Kolašinu

Vaspitno-obrazovne ustanove u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Kolašinu ponovo će biti otvorene od naredne sedmice, u skladu sa novim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

“Time se ove četiri opštine pridružuju grupi opština u kojima već važe nešto blaže epidemiološke mjere, a nove preporuke Instituta za javno zdravlje važiće od 24. do 30. aprila”, saopšteno je Covid odgovor tima Vlade Crne Gore.

Pored Nikšića, Mojkovca, Berana i Kolašina, u ovoj grupi opština su još i Podgorica, Danilovgrad, Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

U svim ovim opštinama otvorene su dječje igraonice u periodu od 7 do 20 sati. Pored toga, epidemiološke mjere za navedene opštine uključuju:

– Nesmetan međugradski saobraćaj radnim danima.

– Radno vrijeme fitnes centara i teretana od 7 do 22 sata.

– Radno vrijeme priređivača igara na sreću i kladionica od 7 do 22 sata.

– Ugostiteljski objekti mogu da rade od 7 do 23 sata u punom kapacitetu – vani i unutra – uz najviše četiri osobe za stolom. Dozvoljena su samo sjedeća mjesta, uz dozvoljenu živu muziku u periodu o 18 do 21 sat.

– Radno vrijeme privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo (tržni centri, štandovi/tezge i slično) od 7 do 22 sata.

“Jedine opštine gdje se zadržavaju aktuelne mjere su Pljevlja, Šavnik i Andrijevica, s obzirom na to da je kumulativa incidenca zaraženih na 100 hiljada stanovnika veća od 800”.

 

Institut za javno zdravlje donio je i nekoliko novih mjera, koje će u narednih sedam dana važiti na teritoriji cijele Crne Gore, a to su:

– Dozvola izvođenja scensko-muzičkog programa (živa muzika) u baštama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat, pri čemu i dalje važi zabrana emitovanja muzike korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika), kao i zabrana igranja i plesa.

– Dozvoljavaju se posjete bračnog druga i djece u posebnim prostorijama u zatvorima, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

– Dozvoljava se ulazak crnogorskim državljanima i strancima iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajne i Sjeverne Makedonije bez posjedovanja testa na novi koronavirus, pozitivnog rezultata serološkog testa – antitijela klase IgG, ili dokaza da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa.

“Zabrana međugradskoj saobraćaja vikendom ostaje na snazi na teritoriji cijele države. Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni”, zaključeno je u saopštenju Covid odgovor tima Vlade Crne Gore.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button